4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova: Liberalul Ion Hadârcă pledează pentru depăşirea crizei politice

Republica Moldova: Liberalul Ion Hadârcă pledează pentru depăşirea crizei politice

Liderul reformatorilor liberali moldoveni, Ion Hadârcă, a declarat că pledează pentru continuarea negocierilor şi depăşirea crizei politice din Republica Moldova, relatează PRO TV Chişinău, potrivit Mediafax.

Hadârcă a precizat că grupul reformatorilor din PL este pregătit să continue discuţiile pentru formarea unui nou Guvern. “Astea sunt condiţiile pe care le punem în continuare şi faptul că participăm la negocieri vorbeşte de capacitatea grupului nostru de a încerca salvarea cursului european”, a menţionat Hadârcă.

Apoi, politicianul liberal a prezentat dezvăluiri din culisele negocierilor cu Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) însărcinat de către preşedintele ţării, Nicolae Timofti, cu formarea noului Executiv.

“Luni, la ora 17.00 (17.00, ora României), noi deja ieşiserăm cu o declaraţie în care am fixat modul de participare a reprezentanţilor noştri la negocieri. Noi am pledat pentru revenirea la masa de negocieri şi eliminarea plasării PL în opoziţie. Totodată, noi am negociat ca să ne păstrăm maximum de portofolii. Adică toţi miniştrii noştri din Guvernul Filat 2 să se regăsească în Guvernul Filat 3. Era o singură problemă cu Ministerul Transporturilor, acesta era sacrificat PD-ului (Partidului Democrat din R.Moldova)”, a afirmat Hadârcă.

De asemenea, reformatorul liberal a avut şi un mesaj pentru colegul său de partid, deputatul Valeriu Munteanu, în cazul depunerii unei sesizării la Curtea Constituţională (CC) în vederea obţinerii explicaţiei dacă premierul Vlad Filat, demis pentru acuzaţii de corupţie, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi trafic de influenţă, este îndreptăţit să-şi exercite în continuare mandatul şi suplimentării sesizării cu o solicitare privind anularea decretului prin care Vlad Filat a fost desemnat candidat pentru funcţia de premier, suplimentarea fiind depusă de către Valeriu Munteanu. “Eu vreau să infirm declaraţiile micului jurist de la Floreni şi îi propun să coboare cu picioarele pe pământ. Sesizarea depusă de noi vizează acea sesizare pe care noi am depus-o iniţial la CC (Curtea Constituţională). Noi nu contestăm decizia, noi cerem revizuirea hotărârii CC. Sesizarea iniţială conţinea una, iar suplimentarea lui Munteanu perturbă sesizarea iniţială. În cazul ăsta noi trebuia să fim puşi la curent cu acele suplimentări”, a precizat el.

Fiind întrebat de ce au votat pentru demiterea liderului democrat Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului, Ion Hadârcă a spus că “aici este partea cea mai veritabilă, a fost o decizie autonomă. Noi nu intenţionam să participăm la votare, însă domnul Lupu, pe care-l respect, de data aceasta nu s-a condus de verticalitatea de care dădea dovadă anterior şi nu ne-a dat cuvântul. Noi trebuia să fim luaţi în seamă. Asta s-a întâmplat şi săptămâna trecută. Asta vorbeşte despre faptul că Lupu face un joc dublu. Asta ne-a şi făcut să-i dăm votul de neîncredere”, a specificat el.

“Din start, când s-a întâmplat situaţia din PL, mesajul nostru a fost să găsească în interior un numitor comun. Astea sunt problemele lor interne. Am impresia că e o încercare de a găsi o motivaţie”, a replicat deputatul PD, Igor Corman.

Liberalii reformatori, conduşi de către Ion Hadârcă, s-au adresat CC, solicitând magistraţilor să-şi revizuiască decizia prin care lui Vlad Filat i s-a interzis să devină premier, cu toate că se numără printre autorii sesizării. Ei afirmă că examinarea sesizării s-a făcut cu grave încălcări de procedură.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă