18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova își trimite cei mai buni militari în zona de securitate...

Republica Moldova își trimite cei mai buni militari în zona de securitate din Transnistria. Salariile sunt duble față de restul armatei și le egalează pe cele ale profesorilor universitari

Deși este una dintre cele mai sărace state ale Europei, Republica Moldova caută mijloace pentru a-și motiva și recompensa militarii. Unul dintre aceste mijloace este mărirea salariului. Acest procedeu se aplică în cazul celor mai buni militari, care sunt trimiși în zona de securitate din Transnistria.

Zona de securitate este o fâșie de teren de 225 de kilometri lungime și 12 până la 20 de kilometri lățime, situată de-a lungul celor două maluri ale Nistrului. Colonelul Eduard Bumbac, membru în Comisia Unificată de Control, a explicat, pentru România Liberă, că un militar al Republicii Moldova trimis în misiune în zona de securitate primește un salariu lunar de 6000 de lei moldovenești, adică dublu față de cât primește un militar obișnuit. Drept comparație, în Republica Moldova, la un asemenea salariu ajunge un profesor universitar abia la finalul carierei sale.

Riscurile sunt și ele pe măsura salariilor, întrucât situația din zona de securitate "se caracterizează ca fiind tensionată" și este marcată de o "militarizare excesivă şi inexplicabilă pentru un conflict stabilizat", a explicat colonelul Eduard Bumbac. În zonă se află militari ai Republicii Moldova, dar și ai autorităților de la Tiraspol, precum și ai Rusiei. Întrucât zona de securitate are un regim demilitarizat, militarii acestor trei părți au, cu toții, statutul de "pacificatori".

De asemenea, în orașul Bender (Tighina) acționează 100 de polițiști ai Republicii Moldova și 100 de milițieni ai autorităților transnistrene, iar între aceștia apar în mod frecvent tensiuni.

Foarte interesant este și faptul că militarii din zonă nu sunt întotdeaua fideli armatei din care fac parte. Acum câteva zile, la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina, autoritățile ucrainene au capturat trei dezertori din armata regimului de la Tiraspol. Deși identitatea acestora era certă, autoritățile ucrainene au anunțat că este vorba de persoane "fără naționalitate", evitând astfel să îi denumească drept cetățeni transnistreni – pentru că, pe plan internațional, nici Republica Transnistria, nici cetățenia transnistreană nu sunt recunoscute.

Dezertorii pun probleme delicate între autoritățile legitime, ale Republicii Moldova, și regimul de la Tiraspol. Acesta le impune tinerilor din Transnistria să facă serviciu militar obligatoriu timp de un an, în trupele proprii. Dacă un soldat dezertează din trupele Tiraspolului, în ochii autorităților locale este socotit infractor și este amenințat să facă pușcărie. În schimb, autoritățile de la Chișinău nu-l consideră infractor dar vor să-l preia în armata națională a Republicii Moldova.

Doar că, uneori, dezertorul provenit din armata Transnistriei dezertează și din armata Republicii Moldova.


Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Dosarele conflictului transnistrean” de către corespondentul ziarului România Liberă care participă la acest program.

Proiectul „Dosarele conflictului transnistrean. Soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului” este finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.


 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă