12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova vrea să ceară Rusiei rechemarea atașatului său militar de la...

Republica Moldova vrea să ceară Rusiei rechemarea atașatului său militar de la Chișinău. Motivul este legat de activitatea trupelor ruse în Transnistria

Atașatul militar al Federației Ruse la Chișinău, colonelul Igor Dovbnea, a fost convocat vineri la Ministerul Apărării al Republicii Moldova, unde i s-a solicitat să se abțină de la a participa la orice fel de activități realizate de autoritățile de la Tiraspol și de Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria, informează site-ul Deschide.md.

În caz contrar, atașatului militar al Rusiei i se va cere rechemarea de la post, au precizat oficialii de la Chișinău.

Șeful Direcției politică de apărare și planificare a apărării (DPAPA) din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, colonelul Alexandru Harea, a avut vineri o întrevedere cu atașatul militar al Federației Ruse, colonelul Igor Dovbnea, la sediul ministerului.

Șeful DPAPA a prezentat îngrijorările conducerii Ministerului Apărării privind 'atitudinea neglijentă și indiferentă' a oficialului militar rus față de solicitările și nemulțumirile prezentate în cadrul convocărilor care au avut loc anterior: desfășurarea ilegală, în raioanele de est ale Republicii Moldova, a unor exerciții și competiții comune ale așa-numitelor forțe speciale transnistrene și unităților GOTR.

Colonelul Harea a declarat că, în aceste condiții, continuarea relațiilor în maniera respectivă este în detrimentul cooperării bilaterale dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Șeful DGPAPA a precizat că Ministerul Apărării a informat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova în legătură cu această situație, solicitând sesizarea Ambasadei Federației Ruse în legătură cu atitudinea oficialului militar rus.

În cazul continuării unor astfel de acțiuni, Ministerul Apărării va cere retragerea mandatului de activitate al acestuia.

Trupele regimului separatist de la Tiraspol și cele ruse dislocate în Transnistria au întețit semnificativ frecvența aplicațiilor militare pe care le desfășoară în regiune.

În replică, autoritățile de la Chișinău au cerut de mai multe ori explicații Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, asemenea acțiuni, în care sunt implicate forțe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și subdiviziuni militare și paramilitare ale unei entități pseudostatale nerecunoscute de nimeni, sunt provocatoare și inadmisibile, constituie o sfidare la adresa mecanismelor de pacificare din regiune și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Comisia de Disciplină a FRF a decis! Pedepse înjumătățite pentru Dinamo și UTA

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a suspendat parţial sancţiunile cluburilor Dinamo şi UTA, care primiseră iniţial câte patru meciuri fără spectatori...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă