14.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialRepublicanii au preluat controlul asupra Senatului SUA

Republicanii au preluat controlul asupra Senatului SUA

Republicanii au obținut majoritatea în Senatul american după alegerile organizate marți, la jumătatea mandatului prezidențial. Astfel, câmpul de acțiune al preşedintelui Barack Obama a fost redus pentru următorii doi ani ai mandatului la Casa Albă, transmit televiziunile de peste ocean.

Provocând o înfrângere usturătoare democraţilor, tabăra republicană deţine de-acum cel puţin 51 dintre cele 100 de mandate în Senat şi păstrează controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, scrie Mediafax.

Republicanii şi-au construit victoria obţinând cele şase mandate de care aveau nevoie pentru a prelua controlul Senatului, dominat de către democraţi din 2006.

Victoria lor a fost decisă în Colorado (vest), Arkansas (sud) şi South Dakota (nord), state în care candidaţii republicani au învins senatori democraţi în exerciţiu.

Mitch McConnell, în vârstă de 72 de ani, care şi-a păsttrat cu uşurinţă, marţi, mandatul de senator în Kentucky (centru-est), va încarna opoziţia faţă de preşedintele Obama.

Potrivit anumitor proiecţii, republicanii ar putea să-şi consolideze controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, în care deţin majoritatea începând din 2010, cu 233 din cele 435 de mandate, mai arată sursa citată.

În total, 36 din cele 100 de mandate de senatori şi toate mandatele din Cameră sunt înnoite în aceste alegeri de jumătate de mandat, în care preşedintele Obama a plătit preţul unei nepopularităţi tot mai mari.

Cele mai citite

Zelenski merge în Franța pe 6 iunie la a 80-a aniversare a debarcării din Normandia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va asista pe 6 iunie în Normandia la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliată în Franţa, a...

Fie și un șef ANPC recomandat de Mazăre din beciul domnesc

Ilustrație: Marian Avramescu Chiar în această campanie pentru alegerile locale, în care Partidul Social Democrat (PSD) îl are pus la fiert candidat la Primăria...

Ce au în comun Donald Trump și Viktor Orban. “Nu vrem să…”

Donald Trump, fostul președinte al Americii și actual candidat pentru scaunul de la Casa Albă, a afirmat, într-un interviu, că el și Viktor Orban...
Ultima oră
Pe aceeași temă