12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialReţea care racola tinere pentru prelevare de ovule, ANIHILATĂ în Republica Moldova

Reţea care racola tinere pentru prelevare de ovule, ANIHILATĂ în Republica Moldova

Autorităţile moldovene au anunţat că au anihilat o grupare care racola tinere din Republica Moldova, pe care le ducea în Turcia şi apoi în Ciprul de Nord, pentru a le fi prelevate ovulele, informează Mediafax.

Iurie Podarilov, şef-adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, a declarat în cadrul unui briefing de presă că cel puţin şapte femei au fost convinse, în perioada 2014-2015, să se deplaseze în străinătate pentru a dona ovule. Cele mai multe sunt din sudul Republicii Moldova, din familii vulnerabile. Erau recrutate femei cu vârsta de până la 25-27 de ani, care au avut în trecut naşteri, de preferinţă blonde, cu tenul deschis şi ochii albaştri.

Citeşte şi: Premierul de la Chişinău şi-a dat demisia

Înainte de a merge în Turcia, iar de acolo în Ciprul de Nord, femeilor li se administra un tratament de stimulare ovariană, cu preparate aduse în Republica Moldova prin contrabandă şi fără supraveghere medicală. Iurie Podarilov spune că femeile erau minţite că nici tratamentul şi nici procedura de prelevare de ovule nu le poate face rău. Niciuna dintre ele nu a fost prevenită despre riscul infertilităţii.

Pentru fiecare prelevare de ovule în clinicile din Ciprul de Nord, membrii grupării încasau între trei şi patru mii de dolari. Din această sumă, victimelor le reveneau până la 500 de dolari, dar erau femei care acceptau să treacă prin această procedură şi pentru 200 de dolari.

Citeşte şi: Fostul şef FMI, Dominique Strauss-Kahn, a scăpat de acuzaţiile de proxenetism

Potrivit lui Iurie Podarilov, este primul caz de acest gen documentat în regiune. În Republica Moldova, activităţile de recrutare erau coordonate de o femeie cu cetăţenie ucraineană, în vârstă de 25 de ani, care în prezent este reţinută împreună cu complici din Chişinău şi Comrat.

O moldoveancă de 34 de ani, suspectată că ar fi liderul grupării, este stabilită de mai mulţi ani în Istanbul şi deocamdată nu a fost reţinută, dar se desfăşoară cercetări în cooperare cu autorităţile din Turcia. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de organizarea traficului de persoane cu scopul prelevării de celule, suspecţii riscă pedepse cu închisoarea de la 7 la 15 ani.

Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă