23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialReunificarea Germaniei a costat contribuabilul neamț și cel european peste două miliarde...

Reunificarea Germaniei a costat contribuabilul neamț și cel european peste două miliarde de euro

Până acum nimeni nu a făcut un calcul în ceea ce privește costul reunificării Germaniei. Deoarece în curând se vor împlini 25 de ani de la căderea zidului Berlinului, Universitatea Liberă din capitala Germaniei și-a propus să identifice cât a costat reunificare, și nu doar pe contribuabilii germani, cât și pe cei europeni, informează El Mundo.

Suma totală atinge două miliarde de euro. Calculul făcut de cercetătorul Klaus Schröder și publicat recent în ziarul Welt am Sonntag include toate transferurile financiare către estul Germaniei, diverse programe de stimulare economică, proiecte și transferuri pentru a echilibra nivelul de trai al tuturor landurilor, Fondul de coeziune și fondurilor europene, precum și transferurile financiare între landuri germane în Germania și așa-numita "taxa de solidaritate", care din 1990 au reprezentat 5,5% din impozitul pe venit plătit de contribuabilii germani.

Suma include toate transferurile financiare către estul Germaniei, diverse programe de stimulare economică, proiecte și transferuri pentru a echilibra nivelul de trai al tuturor statelor, fondurile și subvențiile europene, precum și transferurile financiare între landuri germane și așa-numita "taxa de solidaritate", care din 1990 a reprezentat 5,5% din impozitul pe venit plătit de contribuabilii germani.

Conform cifrelor institutului economic IFO, care a contribuit la elaborarea acestui studiu, transferurile financiare directe primite de landurile din fosta Republică Democrată Germană (RDG) au fost de 560.000 de milioane de euro din 1991. Între 1991 și 2013, cinci noi landuri federale și Berlin au primit anual între 8.000 de milioane de euro și 14.500 de milioane exclusiv pentru măsuri de stimulare a creșterii economice. Cu toate acestea, partea de est rămâne în urma celei de vest, iar decalajul nu se va reduce pe termen foarte scurt.

Alte date importante arată că două miliarde de euro au fost alocate pentru asistență socială și, în special, pentru egalizarea pensiilor.  

Cele mai citite

Cum să alegi o florărie online de încredere și să te bucuri de servicii de calitate 

În lumea digitală de astăzi, alegerea unei florării online de încredere poate fi o provocare. Cu o mulțime de opțiuni disponibile, cum vei putea...

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...

Stația STB Drumul Mătăsii funcționează pe alt amplasament

Stația de autobuz „Drumul Mătăsii” funcționează pe alt amplasament, anunță Societatea de Transport București (STB). “Începând de astăzi, 21.05.2024, de la ora 11:00, stația de...
Ultima oră
Pe aceeași temă