10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialReuniune a miniștrilor de Interne din UE. Pot fi decise controale suplimentare...

Reuniune a miniștrilor de Interne din UE. Pot fi decise controale suplimentare la frontieră

Miniştri de Interne ai unor state UE se vor întâlni luni, la Amsterdam, pentru a discuta modalităţi de extindere a verificărilor la frontierele din interiorul Spaţiului Schengen, inforrnează Reuters, preluată de Mediafax.

Miniştrii vor participa la o reuniune informală pe tema măsurilor de securizare a Spaţiului Schengen, în contextul crizei imigraţiei.

În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani.

“Nu am lansat încă acest mecanism…, dar această posibilitate există, o avem la dispoziţie, iar, dacă va fi nevoie, Comisia Europeană este pregătită să o folosească”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului UE citat de Reuters.

“Deocamdată, nu suntem în situaţia de a activa această clauză. Dar miniştrii de Interne ai statelor UE vor avea luni, la Amsterdam, oportunitatea de a discuta acest lucru; pe agendă figurează măsuri care trebuie luate sau care vor trebui luate”, a explicat reprezentantul Comisiei Europene.

Surse UE citate de presa italiană afirmau joi seară că, pe fondul crizei imigraţiei, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani. Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an, situaţie care a generat dispute între statele membre UE şi măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziţie două luni pentru a soluţiona criza imigraţiei, altfel există riscul destrămării Spaţiului Schengen şi zonei euro. “Avem la dispoziţie două luni pentru a aduce sub control situaţia imigraţiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica funcţionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criză precum prăbuşirea Schengen”, declara Donald Tusk.

Preocupări similare a exprimat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. “În acest moment, există risc asupra Schengen, mâine vor apărea întrebări referitoare la necesitatea de a avea o monedă comună: Uniunea Europeană este ameninţată la bază, iar noi abia dacă ne dăm seama de acest lucru”, a spus Juncker.

Jean-Claude Juncker avertiza că cetăţenii Uniunii Europene vor găsi mai greu locuri de muncă, iar economia comunitară va avea de suferit în cazul în care Spaţiul Schengen s-ar destrăma din cauza crizei imigraţiei. La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, a afirmat că menţinerea spaţiului de liberă circulaţie Schengen este esenţială pentru prosperitatea economică a zonei euro.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă