10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialReuniune de urgenţă a OMS, pe tema epidemiei provocate de virusul Zika

Reuniune de urgenţă a OMS, pe tema epidemiei provocate de virusul Zika

Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se reuneşte, luni, cu scopul de a determina dacă epidemia provocată de virusul Zika, reprezintă o urgenţă de sănătate publică, la nivel mondial, în condiţiile în care este suspectat că ar provoca malformaţii congenitale, informează AFP, citat de Agerpres.

Reuniunea survine în contextul în care OMS a avertizat săptămâna trecută că virusul, care se transmite prin înţepătură de ţânţar, se răspândeşte în “mod exploziv” în America, cu 3-4 milioane de cazuri aşteptate în 2016. 

Potrivit directoarei OMS, Margaret Chan, o relaţie de tip cauză-efect între răspândirea virusului şi creşterea cazurilor de microcefalie în rândul nou-născuţilor este puternic “suspectată”, dar nu dovedită în mod definitiv. 

Citeşte şi: Virusul Zika: un milion de oameni în pericol în Brazilia. Campanie de informare a autorităţilor

Brazilia, ţara cea mai afectată de virusul Zika, a tras semnalul de alarmă în luna octombrie, în faţa unui număr neobişnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul ţării. De atunci, în această ţară au fost înregistrate 270 de cazuri confirmate de microcefalie şi 3.448 cazuri suspecte, faţă de doar 147 în 2014. Totodată, autorităţile din Columbia, El Salvador, Ecuador, Brazilia, Jamaica şi Puerto Rico au recomandat deja femeilor să evite să rămână însărcinate câtă vreme epidemia nu este ţinută sub control. 

Şi în Europa şi în America de Nord au fost raportate zeci de cazuri de infecţie cu virusul Zika, în rândul celor care se întorceau din concediu sau din călătorii de afaceri din ţările afectate de epidemie.

Citeşte şi: Dr Alexandru Rafila: virusul Zika nu este de temut pentru ţara noastră

Virusul Zika transmis de ţânţari, în special de ţânţarul tigru, afectează din 2015 continentul sud-american, unde a luat proporţii endemice. El a fost depistat prima oară în Uganda în 1947 la o maimuţă şi îşi trage numele de la o pădure tropicală situată la sud de Kampala, capitala ţării. Zika aparţine aceleiaşi familii Flaviviridae ca şi virusul turbării (transmis tot de ţânţarul-tigru) şi al febrei galbene. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, primul caz uman cu febră Zika a fost raportat în 1968. în prezent, prezenţa virusului a fost semnalată în 22 de ţări, iar OMS a anunţat că are printre priorităţi dezvoltarea unor vaccinuri şi noi instrumente de control a populaţiilor de ţânţari, dar şi îmbunătăţirea metodelor de diagnostic.

 

Cele mai citite

Închisoare cu suspendare pentru trei activiști climatici care au vopsit cu spray portocaliu Poarta Brandenburg

Un tribunal din Germania i-a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pe trei activişti climatici care au împroşcat cu spray portocaliu coloanele...

VIDEO. Predoiu: “Ungaria continuă să susțină aderarea României la Schengen terestru”

În urma unei întâlniri de lucru cu omologul său de la Budapesta, Sandor Pinter, ministrul Afacerilor Interne din România, Cătălin Predoiu, a reiterat angajamentul...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă