18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialReuters: Criza din Grecia, cheia unui nou mandat pentru Angela Merkel

Reuters: Criza din Grecia, cheia unui nou mandat pentru Angela Merkel

Modul în care a gestionat Angela Merkel criza din Grecia le-ar putea garanta conservatorilor pe care-i conduce majoritatea absolută în cazul în care ar avea loc alegeri săptămâna viitoare, arată un sondaj de opinie publicat duminică, relatează Reuters, conform Mediafax

Rezultatul sondajului a fost publicat la o zi după ce revista Der Spiegel a scris, fără să citeze vreo sursă, că Merkel a decis să candideze pentru al patrulea mandat de cancelar şi că a început să-şi pregătească deja campania electorală în vederea realegerii în 2017.

Citește și:  Der Spiegel: Merkel candidează pentru un al patrulea mandat

Merkel conduce Germania din 2005, iar în prezent guvernează în coaliţie cu Partidul Social-Democrat (SPD). Conservatorii CDU/CSU nu au mai guvernat cu o majoritate absolută de la al treilea mandat de cancelar al lui Konrad Adenauer, care s-a încheiat în 1961.

Potrivit acestui sondaj, realizat de Emnid pentru Bild am Sonntag, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a lui Merkel şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria s-ar bucura de o susţinere de 43%.

Ancheta, efectuată asupra unui eşention de 1.860 de persoane, arată că, pentru prima oară din iunie 2005, susţinerea de care se bucură CDU-CSU este egală cu cea a tuturor celorlalte partide care ar obţine un scor mai mare de 5%, pragul intrării în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german).

Un asemenea rezultat le-ar oferi conservatorilor lui Merkel şansa să obţină o majoritate absolută în cazul în care ar avea loc alegeri săptămâna viitoare. Acest lucru este posibil ca urmare a faptului că extrema stânga ar pierde un punct procentual în susţinere.

O majoritate absolută le-ar oferi conservatorilor lui Merkel şansa să guverneze fără compromisuri în probleme ca reformarea pensionării şi salariul minim, ca cele pe care le-au făcut cu social-democraţii.

Modul în care Merkel a gestionat criza din Grecia, acţionând neobosit în negocierea planului unui acord cu Atena, este cel care i-a asigurat această susţinere.

“În timpul crizei greceşti, Merkel s-a prezentat în faţa poporului german ca un politician în care se poate avea încredere în situaţii dificile”, a declarat pentru Bild am Sonntag Torsten Schneider-Haas de la Emnid.

Merkel a împărţit puterea cu SPD şi în primul ei mandat de cancelar. În al doilea, a guvernat împreună cu liberalii.

Germania nu limitează numărul de mandate pe care le poate deţine un cancelar. Helmuth Kohl a fost cancelar timp de 16 ani. El a fost învins în 1998, când a candidat pentru al cincilea mandat, de către Gerhard Schroeder (SPD). Însă niciunul dintre cei doi nu a fost la fel de popular în rândul alegătorilor ca Merkel.

 

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă