18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialRevista Charlie Hebdo va fi distribuită și în Turcia. SUA îi susține...

Revista Charlie Hebdo va fi distribuită și în Turcia. SUA îi susține dreptul la satiră

Revista Charlie Hebdo va fi distribuită și în Turcia, împreună cu ziarul turc de opoziţie Cumhuriyet, a declarat marţi redactorul-şef al săptămânalului francez, Gérard Biard.

"Charlie Hebdo a semnat un parteneriat cu ziarul laic Cumhuriyet, care va publica şi traduce în limba turcă numărul de miercuri al Charlie Hebdo şi-l va vinde împreună cu acesta", a precizat Biard, potrivit Mediafax.

Însă potrivit unui jurnalist al cotidianului turc sub protecţia anonimatului, conducerea Cumhuriyet discuta marţi seară despre modalităţile de a publica miercuri, "integral sau parţial versiunea turcă a noului număr al Charlie Hebdo".

"Dacă ar exista numai un singur ziar cu care aş vrea să lucrez, aceasta ar fi el, pentru că Turcia se află într-un un moment dificil, iar laicitatea statului este atacată", a declarat Biard, apreciind că versiunea în limba turcă este "cea mai importantă".

În ultimii ani, publicarea caricaturilor lui Mahomed a provocat un val de critici la adresa revistei Charlie Hebdo în Turcia.

Miniştri ai Guvernului islamist-conservator aflat la putere din 2002 au denunţat în repetate rânduri "provocările" săptămânalului francez. În 2013, unul dintre miniştri a calificat publicaţia drept "gunoi".

Demnitarul religios turc de cel mai înalt rang, Mehmet Gormez, a condamnat săptămâna trecută atentatul asupra Charlie Hebdo, însă a criticat denigrarea valorilor islamului "în numele libertăţii de exprimare".

"Consider că denigrarea şi insultarea valorilor care fac ca o persoană să fie umană (…) nu sunt corecte", a afirmat el.
Marţi, majoritatea site-urilor ziarelor turce au descris prima pagină a ediţiei de miercuri a revistei franceze, fără să o reproducă.

Dealtfel, Statele Unite au subliniat marţi că susţin dreptul revistei satirice Charlie Hebdo de a publica în viitorul număr caricaturi cu Profetul Mahomed, relatează Mediafax, care citează AFP.

"Indiferent de opiniile personale şi dezbaterile asupra acestui subiect, ne exprimăm sprijinul faţă de dreptul revistei Charlie Hebdo de a publica astfel de lucruri", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf, întrebată cu privire la următorul număr al săptămânalului.

Pe coperta acestui număr, realizat de jurnaliştii care au supravieţuit atentatului comis în redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, care va apărea miercuri, va fi tradus în 16 limbi şi va fi difuzat în 3 milioane de exemplare, profetul Mahomed este desenat în haine albe, cu lacrimi în ochi, ţinând o pancartă pe care scrie "Je suis Charlie".

Cele mai citite

Deficitul bugetar a ajuns la 3,24% din PIB după primele patru luni din 2024

Deficitul bugetar a urcat la 3,24% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele patru luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 57,29 miliarde...

Ambasada Rusiei susține că niciun angajat al ei n-a primit “materiale” de la românul arestat

Ambasada Rusiei în România susține că niciun angajat al ei n-a primit "materiale" de la românul care a fost arestat sub acuzația de trădare. Drept...

Cele mai căutate servicii pentru nunta ta in 2024

Planifici nunta perfectă? Fiecare detaliu contează... O nuntă de vis nu se organizează singură, ai nevoie de servicii speciale care să aducă în realitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă