22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialVietnam: Revolte antichineze cu sute de victime

Vietnam: Revolte antichineze cu sute de victime

Aproximativ 100 de chinezi au fost răniţi în timpul unei revolte, care au avut loc în noaptea de miercuri spre joi, într-o oţelărie a grupului thaiwanez Formosa, în provincia Ha Tinh, în partea centrală a Vietnamului, informează Mediafax.

"În total, aproximativ 100 de muncitori chinezi au fost răniţi. Participanţii la revoltă au plecat, dar ne este frică de faptul că ar putea să revină", a declarat acest diplomat, Huang Chih-peng, pentru AFP, precizând că niciun angajat taiwanez nu a nfost rănit.

Autorităţile din provincia Ha Tinh, contactate în mai multe rânduri de AFP, au refuzat să comenteze.

Un medic de la serviciul de urgenţe de la un spital din Ha Tinh a confirmat spitalizarea mai multor răniţi chinezi.

Manifestanţi antichinezi au incendiat marţi peste zece uzine în Vietnam, o izbucnire de furie fără precedent în ultimele decenii, după ce Beijingul a mobilizat o platformă petrolieră în ape revendicate de către Hanoi.

China şi-a exprimat "îngrijorarea gravă" după aceste incendii, însoţite de jefuirea unor uzine şi birouri ale unor întreprinderi catalogate ca fiind "chineze", în cursul acestor incidente, extrem de rare în Vietnam, o ţară cu un regim comunist autoritar şi cu un singur partid.

Beijingul a acuzat joi Guvernul vietnamez de "complicitate" cu participanţii la revoltele antichineze care au avut loc în ultimele zile în Vietnam.

Această intensificare a violenţelor, îndreptată împotriva uzinelor şi birourilor unor întreprinderi chinezeşti ,"este legată în mod direct de indulgenţa Guvernului vietnamez şi de complicitatea sa cu o parte a forţelor antichineze locale şi a celor caută tulburări", a declarat Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, într-o conferinţă de presă.

China şi Vietnamul au diferende mai vechi asupra arhipelagurilor Paracel şi Spratley, în zona cărora se crede că există zăcăminte bogate de petrol şi care constituie căi maritime internaţionale importante.

Tensiunile între cele două ţări au crescut puternic după ce Beijingul a anunţat, la începutul lui mai, mobilizarea unei platforme de foraj petrolier la adâncime în apele contestate, un act catalogat de către Statele Unite ca "provocator".

Vietnamul a denunţat o decizie "ilegală" şi a cerut ca platforma să fie retrasă. De asemenea, autorităţile de la Hanoi a trimis nave în regiune.

Cele mai citite

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă