21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialREZULTATE ALEGERI SUA 2016. Donald Trump devine al 45-lea președinte al Americii:...

REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Donald Trump devine al 45-lea președinte al Americii: Ne vom înțelege bine cu toate națiunile care vor să se înțeleagă bine cu noi. Republicanul are susținerea a 289 de electori. Votul popular a fost câștigat de Hillary Clinton

REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Donald Trump, președinte al SUA! 


UPDATE 15.52: Democrata Hillary Clinton a pierdut alegerile prezidenţiale, după ce a obţinut cu 71 de electori mai puţin decât rivalul republican. Cu toate acestea, ea a strâns cu 136.053 mai multe sufragii, prin comparaţie cu Donald Trump, potrivit datelor CNN

O situație similară a fost și în anul 2.000, când democratul Al Gore s-a găsit în aceeaşi situaţie, după ce a câştigat votul popular, dar l-a pierdut pe cel al electorilor, iar mandatul prezidenţial a fost câştigat de George W. Bush.

Până la ora 15.30, un număr de 59.178.962 de alegători americani au votat pentru Hillary Clinton, în vreme ce alte 59.041.945 de sufragii s-au îndreptat spre tabăra lui Donald Trump. Asta înseamnă că prezidenţiabila democrată a obţinut cu 136.053 de voturi mai mult decât rivalul ei republican, care a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale.

Hillary Clinton a devenit al cincilea candidat prezidenţial care pierde alegerile, deşi a primit mai multe voturi din partea americanilor.

12.30: 289 de electori i-au acordat susținere republicanului Donald Trump, în timp ce 218 o susțin pe democrata Hillary Clinton, potrivit CNN.

 

12.00: Reacţiile liderilor politici europeni: Viktor Orban spune că democraţia încă trăieşte în America, iar Marine Le Pen, șefa partidului extremist francez Frontul Național, a fost prima care l-a felicitat pentru rezultat. Citiți mai multe declarații aici.

Ajungerea lui Donald Trump la Casa Albă este ceea ce se întâmplă atunci când este democraţie, scrie presa chineză de stat, citată de The Independent. Citește și: Comuniștii din China jubilează după alegerea lui Trump: Asta se întâmplă dacă e democraţie

Klaus Iohannis l-a felicitat pe Donald Trump pentru numirea în funcţie de preşedinte al SUA, asigurându-l că România se angajează ferm să aprofundeze, şi pe viitor, cooperarea bilaterală

Traian Băsescu comentează rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA: După Brexit, SUAexit! Prea mult pentru anchilozata UE

Adrian Năstase: Autoritățile de la București nu trebuie să mai permită ca politica americană să fie condusă de personaje care au încercat să se poziționeze ca guvernatori pentru România

Ion Iliescu: Faţă de Statele Unite trebuie să manifestăm şi deschidere şi înţelegere şi să consolidăm ceea ce avem

Victor Ponta explică rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA: Poporul american a fost de acord cu Trump şi l-a votat şi poporul ştie mai bine întotdeauna ce trebuie făcut

Călin Popescu-Tăriceanu, despre alegerile prezidenţiale din SUA: Nu cred că rezultatul alegerilor din SUA va influența într-un fel situația din România


Cum este afectata soarta României de rezultatul alegerilor din SUA. Opiniile vocilor ”România liberă”

Răzvan Chiruță, redactor-șef România Liberă: Trump câștigă. Ce pierde restul lumii | OPINIE

Alegerea lui Donald Trump închide, practic, acest cerc vicios al tot mai profundei intoleranțe. Misoginia, rasismul, agresivitatea față de migranți, pro-putinismul – propovăduite de cel care a devenit aproape liderul celei mai mari puteri a Planetei – sunt de acum, în mintea celor care le iubeau în ascuns, valori care pot fi strigate deschis, scrie Răzvan Chiruță. Citește aici tot editorialul!

Cătălin Prisăcariu, senior editor România Liberă: Trump my ride! | OPINIE

Deocamdată, însă, ce a făcut Trump atât în campanie, dar și în discursul de proaspăt președinte ales, a fost rețeta celebrului show “Pimp my ride”: a promis că va prelua o rablă și o va transforma într-o super mașină (și se referea și la mecanică, și la caroserie). Deocamdată, însă, show-ul lui Trump e abia la început: a convins America să i se lase pe mână.O Americă de nord cu probleme grave de imigrație, măcinată de violențe generate de rasism, împărțită de două mandate ale unui președinte democrat (Obama) care a scuturat sistemul social din temelii (Obamacare e doar un exemplu). Citește întreg comentariul aici!

Silviu Sergiu, senior editor România Liberă: De ce alegerea lui Trump nu este un dezastru | OPINIE

Cred că sunt mari șanse ca președintele Donald Trump să nu semene deloc cu candidatul la Președinție Donald Trump. America are instituții suficient de puternice pentru a stopa eventualele derapaje ale noului președinte. Avantajul este că, în timpul mandatului său, sistemul american de ”checks and balances” va fi permanent în alertă, iar acest lucru va întări instituțiile. Citește comentariul integral aici!

Mircea Marian, senior editor România Liberă: Trump ne dă o lecție din State: Nu blocați referendumul privind definirea familiei

Nu se întâmplă asta. Oamenii mint când sunt chestionați de operatorii de sondaje și sunt cinstiți doar când ajung în cabina de vot. Albii, creștini, din clasa de mijloc sau săraci, sunt singurul grup social care poate fi insultat. Oamenii pot fi numiți „țărănoi” sau inculți și nimeni nu-i consideră discriminați. Era normal să reacționeze… Citește comentariul integral aici!

Marian Gârleanu, jurnalist România Liberă: YES, Donald J. TRUMP is the president! | OPINIE

Nord-americanii au demonstrat că sunt o democrație adevărată, care nu se ia după sondaje. Iar semnalul dat de urmașii lui Lincoln este echivalent cu cel al Brexit-ului în care sistemele globaliste și corupte trebuie să se încline în fața voinței suverane a popoarelor. Da că Uniunea Europeană cu Germania pe post de lider, nu va lua în calcul voința electoratului,  atunci zilele sale în această formulă, vor fi numărate. Citește comentariul complet aici!

UPDATE 09.43: Republicanul Donald Trump este câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, conform proiecțiilor agenției Associated Press, după ce a obținut susținerea a zece electori în statul Wisconsin.

Trump a mai obţinut şi susţinerea unui elector din Maine, astfel că a ajuns la 278 de electori.

„Îmi cer scuze pentru faptul că v-am făcut să mă așteptați. Tocmai am primit un apel de la doamna secretară Clinton. Dânsa ne-a felicitat și noi am felicitat-o, la rândul nostru pe ea, pentru că a fost o campanie foarte dificilă. Hillary a lucrat pentru o lungă perioadă și îi datorăm mulțumirile noastre. Este timpul să vindecăm rănile și să devenim o națiune unită. Mă angajez față de fiecare cetățean că voi fi președintele tutror americanilor. Pentru cei care au decis să nu mă sprijine, mă adresez dvs. pentru sprijinul dvs. pentru a unifica măreața noastră țară. Nu am dus o campanie, ci mai degrabă o mișcare extraordinară, alcătuită din bărbați și femei care vor un viitor mai bun pentru țara lor. Dacă lucrăm împreună, vom începe sarcina de a împlini <<visul american>> (…). Avem un potențial extraordinar. Fiecare american va avea ocazia să își îndeplinească potențialul. Bărbați și femei din această țară, niciunul dintre voi nu va fi uitat de această dată. Vom deveni prima (n.r – țară) din lume. În sfârșit vom avea grijă și de marii noștri veterani. (…) Ne vom îmbarca pe calea creșterii PIB-ului Americii. Ne vom dubla creșterea economică (…). Ne vom înțelege bine cu toate națiunile care vor să se înțeleagă bine cu noi. (…) Vreau să spun comunității internaționale că vom pune interesul Americii pe primul loc, dar nu îi vom dezamăgi pe ceilalți. Veți vedea din partea mea parteneriat, nu conflict”, a declarat Donald Trump.

 

 

09.01: Donald Trump a obţinut până în prezent victorii în 27 de state americane şi a obţinut susţinerea a 267 de electori și a devansat-o pe Hillary Clinton, care a câştigat în 19 state şi a obţinut susţinerea a 215 electori, potrivit proiecţiilor CNN. Astfel, Donald Trump mai are nevoie de unul singur pentru a deveni noul preşedinte al Statelor Unite.

08.34: Republicanii păstrează controlul asupra Senatului, în vreme ce Casa Reprezentanților se află sub control lor. Dacă republicanii vor continua să conducă la voturi, lui Donald Trump îi va fi ușor să treacă orice lege, scrie BBC News. 

08.08: Opinie la cald a redactorului-șef al ziarului România Libere: Trump câștigă. Ce pierde restul lumii | OPINIE

Alegerea lui Donald Trump închide, practic, acest cerc vicios al tot mai profundei intoleranțe. Misoginia, rasismul, agresivitatea față de migranți, pro-putinismul – propovăduite de cel care a devenit aproape liderul celei mai mari puteri a Planetei – sunt de acum, în mintea celor care le iubeau în ascuns, valori care pot fi strigate deschis, scrie Răzvan Chiruță. 

CNN confirmă predicțiile NY Times și anunță că Donald Trump a câștigat și statul Utah.

UPDATE 07:50. Democraţii se resemnează după ce Donald Trump câştigă tot mai multe voturi. Politicienii susţinătorilor ai democraţilor au început să posteze pe reţelele de socializare mesaje de resemnare.

“Aceste alegeri nu au fost despre patru ani, ci despre o generaţie. Am pierdut. Dar soarele va răsări din nou şi trebuie să rezistăm.”, spune Bakari Sellers, comentator CNN pe pagina sa de Twitter.

“Este multă vină peste tot. Am şi eu partea mea. Dar nu mă pot gândi decât la faptul că trebuie să ne adunăm forţele ca ţară şi să găsim o metodă de a trece peste asta.”, scrie pe aceeaşi reţea de socializare, Jon Favreau.

UPDATE 07.35: Hillary Clinton câștigă Nevada. În acest moment, candidata democrată are 215 voturi, față de Donald Trump, care conduce cu 238 de voturi (conform CNN) sau 244 voturi (conform BBC și NY Times). 

UPDATE 7:14. Republicanul Donald Trump are acum un avans faţă de candidatul democrat, Hillary Clinton. Până la această oră, Donald Trump şi-a asigurat 244 de electori, în timp ce Hillary Clinton are 209.

UPDATE Ora 07.00. Cu patru state-cheie câștigate de Donald Trump și 238 voturi în Colegiul Elector, analiștii americani se încumetă să-l numească viitorul președinte al SUA. Încă se mai așteaptă minuni de la Wisconsin, dar și acolo Trump conduce la această oră cu 49,4%, față de Hillary Clinton, cu 45,4%. Și a preluat conducerea, deocamdată nesemnificativ, și în Pennsylvania.

UPDATE
Ora 06.35
Donald Trump a câștigat și în Florida, după Ohio și North Carolina, cele trei state foarte importante, cruciale pentru candidatura lui. Trump a obținut 49,1%, față de Hillary, 47,7%. În Colegiul Elector, Trump are 216, față de Clinton, 197. 

Ora 06.10
Donald Trump a câștigat în North Carolina, al doilea stat ca importanță pentru candidatura lui, după Ohio. Trump a obținut 51,2%, față de Hillary, 46,1%. Și încă este în frunte și în Florida.

UPDATE
Ora 06.00
Candidata democrată Hillary Clinton și-a adjudecat două victorii importante în statele-cheie Virginia și Colorado. În Virginia, Hillary a obținut 48,3%, față de Donald Trump, 46,4%. În Colorado, Hillary a obținut 48,5%, față de Donald Trump, 44%.Hillary Clinton a preluat conducerea și în Colegiul Elector, cu 190, față de Trump, care este cotat cu 171.

UPDATE 5:40. Cursa pentru Casa Albă este tot mai strânsă. Hillary Clinton recuperează teren. În acest moment are 122 de voturi, iar Donald Trump a rămas la 168, anunţă BBC.

UPDATE 5:35. Președintele SUA, democratul Barack Obama, le-a cerut americanilor să rămână uniți, indiferent de rezultatul scrutinului prezidențial de marțI. Vezi aici apelul actualului ocupant al Casei Albe.

UPDATE 5:25. Donald Trump câştigă teren. În acest moment are 168 de voturi, în timp ce contracandidata sa, Hillary Clinton doar 109, transmite BBC.

UPDATE 5:00. Conform rezultatelor parțiale disponibile până la această oră, transmise de DPA, candidatul republican Donald Trump a obținut 130 de voturi în Colegiul Electoral, iar adversara sa democrată Hillary Clinton 104. Potrivit AFP, Trump are chiar 138 de electori deja asigurați. Pentru a câștiga alegerile prezidențiale din SUA, sunt necesare voturile a 270 de electori în colegiu, din totalul de 538.

Potrivit cifrelor preluate de agenția de presă citată de la rețelele americane de televiziune, Trump este creditat cu victoria în statele Texas, Arkansas, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Nebraska, Kansas și Wyoming, dintre cele în care votarea s-a încheiat la 4.00 ora României. Clinton a câștigat doar în New York, statul pe care îl reprezintă în Senatul Statelor Unite.

În statul Florida, Trump se află din nou la conducere după numărarea a 94% din voturi. Florida trimite 29 de electori în colegiu și poate tranșa competiția în favoarea lui Clinton, dacă nu se produc și alte suprize. Pentru Trump, victoria în acest stat este doar necesară, nu și suficientă.

UPDATE 4:45. Candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, i s-a părut trist faptul că fostul președinte american George W. Bush (președinte în perioada 2001-2009) a votat în alb la scrutinul din 8 noiembrie, dar a apreciat că opțiunea acestuia nu va avea “niciun impact” asupra rezultatelor finale. Citeşte detalii aici.

UPDATE
Ora 05.30
Analiștii americani numesc situația alegerilor pentru președinția SUA la această oră ca fiind „imprevizibilă”. Donald Trump se ține de Hillary Clinton și invers, niciun comentator neîndraznind să facă o predicție. Deși, Donald Trump, la această oră, conduce până și în Colegiul Elector, cu 149, față de 109 pentru Hillary Clinton, ceea ce niciun sondaj de opinie, niciun analist politic cu ștate vechi nu prevăzuse. Cursa pentru Ohio a fost câștigată de Trump, o victorie semnificativă, cu 53,4%, față de Hillary, 42,2%. Încă este un rezultat strâns în Florida, North Carolina, Pennsylvania, New Hampshire și Virgina, care pot determina câștigătorul. Trump a avut victorii în statele conservatoare Kentucky și Indiana, cum era de așteptat. După care și-a adjudecat Oklahoma, Tennessee, Mississippi, West Virginia, South Carolina, Alabama, Kansas, Wyoming, South Dakota, Texas și Arkansas, mult peste așteptări. Clinton a condus în nord-est, Vermont, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, New York și Districtul Columbia. I-ar trebui o victorie în Florida, dar la această oră tot Trump conduce.

UPDATE
Ora 03.30
Privirele sunt ațintite pe procentele din statele Florida, North Carolina și Ohio, fără de care Donald Trump nu poate câștiga alegerile prezidențiale. La această oră, doar Florida dă fiori, cei doi fiind foarte aproape, în jur de 48%. În North Carolina, se consideră „un procent semnificativ” în favoarea lui Hillary Clinton, care pare a se stabiliza în jur de 51%, iar Trump în jur de 45%. În Ohio, Hillary are la această oră în jur de 51%, iar Trump 45%. Hillary a preluat conducerea și în New Hampshire, cu 53%, față de 41% Donald Trump. Afișajul de la această oră o arată pe Hillary Clinton conducând detașat în Pennsylvania, cu peste 75%.

UPDATE
Ora 02.12
Unul dintre statele-cheie, Florida, o dă ca învingătoare pe Hillary Clinton, cu 49,5%, dar Trump este foarte aproape, cu 47,8%. Într-un alt stat-cheie, Virginia, un prim rezultat o dădea câștigătoare pe Hillary Clinton, cu 49,5%, cu Trump foarte aproape, 45,5%, însă rezultatele s-au schimbat tot în favoarea lui Trump, 57%, iar Hillary 37%. În Georgia, Trump obține 73,3%, iar Hillary 24,8%. Procentele se modifică pe măsură ce sosesc rezultate, dar numai procentele foarte strânse sunt instabile.

 

UPDATE
Ora 02.05
În Vermont, Hillary Clinton este dată ca favorită în modelul exit poll realizat de CNN. Este prima victorie a candidatei democrate până la această oră. În niciunul dintre statele-cheie nu s-au evaluat rezultatele preliminarii.

 

text live

UPDATE

ora 01.25

Indiana: Trump 69,3, Hillary Clinton 27,5%

Interesant, un sondaj de opinie prezentat de CNN arată că 37% dintre americani sunt speriați dacă iese Donald Trump președinte, în timp ce „numai” 29% sunt speriați dacă iese președinte Hillary Clinton

 

UPDATE 00.57

CNN Exit Poll
New Hampshire: Hillary Clinton 41%, Donald Trump 52, 5%

Kentucky: Trump 79,1%, Hillary 18%

 

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Donald Trump, Jason Miller: „Putem câștiga și fără Ohio, Florida și North Carolina.

 

 

 

UPDATE 24.30
Hillary Clinton s-a dus la sediul de campanie din Manhattan pentru a aștepta primele rezultate. În mai multe state au fost raportate defecțiuni ale mașinilor de vot, organizatorii fiind nevoiți să treacă la buletine de vot tipărite. Prezența la vot este considerată „uriașă”, ceea ce demonstrează interesul americanilor în aceste alegeri ce ies din tiparul clasic, ce împărțea electoratul majoritar în democrați și republicani. Statele care constituie cheia alegerilor sunt New Hampshire, Wisconsin, Michigan, Nevada, Iowa, Ohio, Pennsylvania, Utah, Colorado, Virginia, Arizona, North Carolina, Georgia, Florida. Surse din echipele de campanie au evaluat că Hillary conduce în Pennsylvania, iar Trump în Arizona, Georgia, Iowa, North Carolina și Ohio. Consilierii de campanie ai lui Donald Trump sunt încrezători că și în Florida stau destul bine. North Carolina, Florida și Ohio pot hotărî rezultatele pentru republicani și pentru Trump. Ambii candidați au aranjat petrecerile de final în Manhattan.

 

 

 

Americanii votează pentru „un lider puternic” la nivel mondial

Electoratul american merge la vot pentru a alege „un lider puternic”, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Morning Consult / Politico, publicat marți.
Mai mult de o treime (36 la sută) dintre votanți au răspuns că la alegerile din 2016 cel mai mult contează să aleagă un președinte puternic, aceasta fiind cea mai importantă calitate, comparativ cu 2012, când doar 18 la sută optau pentru „lider puternic”. 35 la sută dintre democrați, 34 la sută dintre independenți și 39 la sută dintre republicani au spus că vor vota pentru „un lider puternic”. Pe locul doi ca opțiune de vot, 29 la sută optează pentru un președinte care „să aibă o viziune pentru viitor”. Doar 16 la sută au declarat că vor vota pentru un președinte american care să împărtășească valorile lor și să aibă grijă de oameni ca ei. Sondajul de opinie demonstrează că electoratul american dorește ca America să-și reocupe locul de lider la nivel mondial, în contextul actual, când Rusia constituie o provocare.

 

 

Primele rezultate ale alegerilor din SUA îl au câștigător pe Donald Trump

UPDATE Ora 21.00 
Locuitorii din trei localități aflate în zona rurală New Hampshire, mai puțini de o sută, au fost primii care au votat. Și l-au ales pe Trump. În Dixville Notch, Hillary Clinton l-a învins pe Trump cu 4-2. În Hart’s Location, Hillary deasemenea l-a învins pe Trump cu 17-14. Însă în Millsfield, Trump a avut o victorie decisivă, 16-4. Per total, în aceste trei localități, Trump învinge cu 32-25!
Conform tradiției, aceste cătune sunt conservatoare și de regulă votează republicani. Dixville, care din 1960 a votat numai pentru candidații republicani, a cotit-o către democrați începând cu 2008, când a optat pentru Barack Obama. Și acum pentru Hillary Clinton.

 

 

 

Rezultate alegeri SUA 2016, ziua alagerilor:
FOTO + VIDEO. Alegerile pentru preşedinţia Statelor Unite. S-au deschis secțiile de vot. Peste 145 de milioane de americani își aleg, marți, al 45-lea președinte

Marți, la ora 00:00 (05:00 GMT), Clay Smith a introdus primul buletinul de vot în urnă. La fel ca el, alți patru alegători și două alegătoare din acest cătun pierdut în pădurile din statul New Hampshire și situat la o aruncătură de băț de frontiera canadiană, au continuat această tradiție stabilită încă din 1960, care i-a atras localității Dixville Notch titlul de ‘First in the Nation’ (Prima din țară), scrie Agerpres.

În afară de alte două sate din acest stat din Noua Anglie, care votează de asemenea în cursul nopții, scrutinul începe oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estică a SUA.

Circa 225 de milioane de americani sunt chemați să decidă cine — între democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump — îi va succeda lui Barack Obama la Casa Albă. Citiți aici detalii


 

Rezultate alegeri SUA 2016, perspectiva sociologului:
Barbu Mateescu: Ghid pentru noaptea alegerilor din SUA | OPINIE

Reamintesc sistemul electoral american: fiecare dintre cele 50 de state are alocat un număr de electori, adică puncte. În momentul în care un candidat ocupă locul unu într-un stat, chiar și la câteva voturi distanță, acel candidat primește toate punctele statului respectiv. Nu contează câte voturi a primit la nivel național – de altfel, în 2000 Gore a primit mai multe voturi în toată America decât G.W. Bush, dar a pierdut la puncte și n-a mai ajuns președinte. Citiți aici tot articolul


 

Rezultate alegeri SUA 2016, perspectiva politologului
Corupția politică, familia Clinton și anchetele FBI | OPINIE
Fie că va fi aleasă președinte al SUA, fie că va rămâne un om politic activ în cadrul Partidului Democrat, viitorul doamnei Hillary Clinton va fi urmărit, mai departe, de aceste scandaluri. Norul de umbră nu va dispărea nici după inaugurarea celui de-al 45-lea președinte al SUA. Dimpotrivă: ne putem aștepta la ploi torențiale, cu grindină și cu gheață. Citiți aici tot articolul!



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă