24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialRIA Novosti: Comportamentul agresiv al României, ce poate ridica pretenții privind Republica...

RIA Novosti: Comportamentul agresiv al României, ce poate ridica pretenții privind Republica Moldova, încurajat de staționarea permanentă a NATO în Europa de est

Staționarea permanentă a trupelor NATO în Europa de Est va reînnoi cursa a înarmărilor, pe fondul creșterii tensiunilor internaționale care au devenit mai periculoase decât în timpul Războiului Rece, este de părere Alexander Mercouris, analist și scriitor pentru afaceri juridice, conform RIA Novosti.

"În astfel de circumstanțe, controlul armelor va fi dificil de realizat", a spus Mercouris. "Ar fi o cursă a înarmărilor reînnoită în mijlocul tensiunilor internaționale sporite, situație ce ar deveni mai periculoasă decât în timpul Războiului Rece", a avertizat acesta.

Generalul US Air Force Philip Breedlove a declarat, marți, că NATO va lua în considerare staționarea permanentă a trupelor în anumite zone ale Europei de Est, ca urmare a creșterii tensiunilor în Ucraina, a anunțat Reuters.

Miniștrii apărării și cei de externe ai statelor membre NATO vor reevalua prezența Alianței în Europa, la summit-ul liderilor NATO, care va avea loc în Țara Galilor, în septembrie, a declarat Breedlove.

Mercouris a spus că desfășurările NATO din Europa de Est "au fost până în prezent în cantități simbolice care prezintă nici o amenințare militară a Rusiei," mai degrabă ar trebui să fie văzută ca sprijinul SUA pentru Statele est-NATO.

"Totuși, această staționare permanentă poate implica riscuri serioase", a spus Mercouris. "Astfel este încurajat comportamentul agresiv al unor state membre NATO, cum ar fi România și Polonia, care pot ridica pretenții cu privire la Republica Moldova și Ucraina. Dacă staționarea trupelor NATO devine permanentă, numărul soldaților poate crește până la punctul în cazul în care Rusia numai poate ignora acest lucru, mai ales în cazul în care Rusia va fi încercuită de arme nucleare aduse în Polonia sau în statele baltice ", a declarat Mercouris.

 

 

 

Cele mai citite

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Cod galben de instabilitate atmosferică, în aproape jumătate de țară. Cum va fi vremea în București

Vremea în zona municipiului Bucureşti va fi în general instabilă începând de marţi după-amiaza până joi dimineaţa, în timp ce aproape jumătate din țară...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă