12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRisc de atentate teroriste: Norvegia îşi întărește controlul la frontiere

Risc de atentate teroriste: Norvegia îşi întărește controlul la frontiere

Norvegia a decis să-şi închidă parţial spaţiul aerian, la nivelul Bergen, şi să verifice identitatea tuturor călătorilor care intră în ţară, inclusiv a cetăţenilor europeni, a anunţat poliţia sâmbătă, la două zile după consolidarea securităţii, în urma unei ameninţări teroriste.Norvegia se află în stare de alertă începând de joi, după ce serviciul de informaţii interne (PST) a primit "informaţii potrivit cărora o grupare care are legături cu islamişti extremişti din Siria ar putea să intenţioneze să comită o acţiune teroristă în Norvegia".

Din motive de securitate, "poliţia a cerut Avinor (operatorul aeroportului de stat din ţară) să interzică zborurile în spaţiul aerian central, la (nivelul) Bergen", a declarat Gustav Landro, şeful poliţiei regionale.

În schimb, aeroportul de la Bergen nu este afectat de închiderea spaţiului aerian şi funcţiona normal, a precizat poliţia.Interdicţia vizează doar zborurile micilor avioane private de agrement şi nu se aplică avioanelor sanitare aparţinând Serviciului norvegian de salvamari şi salvare (SAR), armatei şi poliţiei, a adăugat Landro.

Ţara nu este membră UE, dar face parte din Spaţiul Schengen, alături de alte 26 de ţări europene care au abolit verificarea paşapoartelor şi orice alt tip de controale la frontieră."Din cauza (reintroducerii) controalelor parţiale la frontierele interne ale Spaţiului Schengen, cetăţenii ţărilor nordice care călătoresc este necesar să aibă asupra lor un paşaport sau permis auto, (iar) cetăţenii europeni un paşaport sau carte de identitate valide", a precizat Poliţia norvegiană într-un comunicat postat pe site.

Şeful conducerii poliţiei, Odd Reidar Humlegaard, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că este "mai probabil să nu se întâmple nimic".

"Dar, de această dată", a adăugat el, "vom fi mai bine pregătiţi ca niciodată pentru a gestiona situaţia", a subliniat el, referindu-se la masacrul comis de către extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane pe 22 iulie 2011, în contextul în care poliţia a fost extrem de criticată, la vremea respectivă, pentru lentoarea cu care a reacţionat.

Ameninţarea este "nespecifică", dar este considerată "credibilă", a precizat şefa PST Benedicte Bjoernland, adăugând că nici ţinta potenţială şi nici identitatea presupuşilor potenţiali autori ai unui eventual atac nu sunt cunoscute.

Muzeul evreiesc din Oslo a anunţat vineri că rămâne închis până duminică, comunitatea evreiască temându-se că ar putea fi o ţintă, aşa cum o arată atacul sângeros comis în mai la muzeul din Bruxelles.

Presupusul autor al acestui atac, Mehdi Nemmouche, care are dublă cetăţenie franceză şi algeriană, a petrecut peste un an în Siria, unde este suspectat că s-a alăturat celor mai radicale grupări jihadiste.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă