9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Noi atacuri la adresa României din partea vicepremierul rus Dmitri Rogozin,...

UPDATE. Noi atacuri la adresa României din partea vicepremierul rus Dmitri Rogozin, pe Twitter, după afirmația că va survola țara noastră cu un bombardier TU 160. Vezi reacția MAE și a lui Băsescu

UPDATE 21:00 – Seria atacurilor și amenințărilor vicepremierului rus Dmitri Rogozin a continuat, sâmbătă seara, după refuzul autorităților de la București de a-i acorda drept de survol prin spațiul aerian românesc, din cauza sancțiunilor internaționale impuse de comunitatea internațională după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

„Da, domnilor români, vă vom explica în curând totul, cine sunteţi şi ce credem despre voi”, a afirmat Rogozin într-un mesaj postat sâmbătă seara, pe contul său oficial de Twitter. 

În alt mesaj pe Twitter, vicepremierul rus a scris că „serviciile speciale ale (Republicii) Moldova au confiscat cutii cu semnăturile transnistrenilor privind reunirea cu Rusia” şi a ataşat o fotografie în care apare şi liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuc.

„Da, pune-l pe prost să i se roage lui Dumnezeu.. Publicitate mai bună pentru plebiscitul popular e greu să inventezi”, a mai afirmat Rogozin într-un mesaj ulterior, postat împreună cu o fotografie în care apare ceea ce pare să fie o pagină a listelor despre care vorbeşte.

UPDATE: MAE: Ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către Rogozin, declaraţie foarte gravă

Citește și: Băsescu: Cei ce au luat decizia legat de Rogozin cred că ştiu ce fac, cum interpretează restricţiile

MAE apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezintă "o declaraţie foarte gravă", solicitând autorităţilor de la Moscova să precizeze public dacă afirmaţiile citate reprezintă poziţia oficială faţă de România.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de postarea de astăzi, 10 mai 2014, de către vicepremierul guvernului Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul său, conform căreia «România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160». Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin" , se arată în comunicatul transmis sâmbătă de MAE.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităţilor de la Moscova, ministerului rus de externe, "să precizeze public dacă afirmaţiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru UE şi NATO".

"În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că România a susţinut, susţine fără echivoc şi respectă întru totul regimul de sancţiuni instituit de Uniunea Europeană în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei", se mai arată în comunicat.

MAE precizează că, "potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea «Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figurează în anexă» (s.n), anexa conţinând lista persoanelor sancţionate".

"Vicepremierul guvernului Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin se regăseşte în anexa conţinând lista persoanelor sancţionate", menţionează sursa citată.

—-

 

"La solicitarea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160", a scris, pe contul său de Twitter în limba engleză, Dmitri Rogozin, care se află de vineri într-o vizită în Transnistria, necoordonată cu autoritățile Republicii Moldova.

"Voi zbura, în pofida interdicției", a mai scris vicepremierul rus, într-o postare ulterioară.

El a mai precizat că sâmbătă dimineață s-a întâlnit cu conducerea forțelor rusești din Transnistria.

Cele mai citite

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...
Ultima oră
Pe aceeași temă