9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialRoma va avea, în premieră, o femeie primar

Roma va avea, în premieră, o femeie primar

O avocată de 37 de ani a fost aleasă, în premieră, ca primar al Romei. Este vorba despre candidata populistă a Mișcării 5 Stele (M5S), Virginia Raggi, după numărarea a 80% dintre buletinele de vot, deține 67,2% din voturi, informează AFP, citat de Agerpres.

La Torino (nord-vest), o altă novice din M5S, Chiara Appendino, 31 de ani, l-a detronat cu 54% pe experimentatul primar în exerciţiu Piero Fassino, o personalitate a PD care a denunţat apelul Ligii Nordului a lui Matteo Salvini, aliat al Frontului Naţional din Franţa, pentru a vota cele două candidate ale M5S cu scopul de a-l învinge pe Matteo Renzi. 

În schimb, la Milano (nord), capitala economică a ţării, candidatul PD Giuseppe Sala, fost comisar al Expoziţiei Universale, a câştigat cu 51,7% din voturi. 

Partidul lui Matteo Renzi s-a mai menţinut la Bologna (centru), un fief istoric al stângii, însă nu a intrat în turul al doilea la Napoli (sud-vest), unde primarul în exerciţiu Luigi De Magistris, atipic om de stânga şi inamic declarat al lui Matteo Renzi, a fost reales fără probleme. 

Pentru aceste alegeri parţiale, la care au fost aşteptaţi aproape nouă milioane de cetăţeni cu drept de vot din peste 100 de localităţi, participarea, deja redusă în primul tur, a încasat o nouă lovitură, la Roma ca şi în alte oraşe, abia depăşind 50%, potrivit Ministerului de Interne. 

Pentru Matteo Renzi, aceste alegeri locale sunt mai ales simbolice, după ce a fost desemnat la conducerea ţării în februarie 2014 cu singur bagaj politic experienţa sa ca primar al Florenţei, iar referendumul constituţional din această toamnă va servi ca vot ghilotină. 

În octombrie, italienii vor fi chemaţi să aprobe prin referendum o importantă reformă adoptată în aprilie de parlament care limitează puterile Senatului şi urmăreşte să confere stabilitate guvernamentală ţării. Matteo Renzi a spus şi a repetat: dacă reforma este respinsă, va demisiona din funcţia de premier. 

Cele mai citite

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Rețelele Politice ale lui Nicușor Dan: Influența USR în Primăria București

În mandatul lui Nicușor Dan ca primar al Capitalei, bucureștenii nu au avut parte de proiectele și investițiile necesare pentru rezolvarea problemelor locale. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă