13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRomâni surprinși de cutremurul devastator din Nepal

Români surprinși de cutremurul devastator din Nepal

Câteva mii de morți și răniți au fost scoși de sub dărâmături de ­salvatori. Sute de clădiri, printre care și un turn vechi de două secole din capitala Katmandu, s-au prăbușit.

Un cutremur de 7,9 grade pe scara Richter a devastat Nepalul sâmbătă dimineață, seismul fiind cel mai puternic înregistrat în ultimele opt decenii în această țară. Câteva mii de persoane au murit, iar sute de clădiri, dintre care unele istorice, au fost distruse. Printre cei afectați s-au numărat și zeci de alpiniști aflați pe Everest, 17 dintre aceștia fiind uciși de avalanșele declanșate de cutremurul inițial și de replicile sale, dintre care una a ajuns ieri până la 6,7 grade pe scara Richter.

Patru alpiniști români, Alex Găvan, Teofil Vlad, Zsolt Torok și Justin Ionescu, aflați în bazele de aclimatizare din mai multe zone montane, au scăpat, dar au trecut prin momente dificile. “Cutremur uriaș în tabăra de bază de pe Everest. Apoi avalanșă uriașă de pe Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viața. Nu sunt rănit. Dar sunt mulți oameni sus pe munte”, a scris Alex Găvan pe contul său de Facebook. Ulterior, alpinistul român a participat la căutarea victimelor, descriind o imagine cutremurătoare. “Dezastru uriaș. Am ajutat la căutarea și salvarea victimelor într-o zonă uriașă distrusă. Mulți morți. Mult mai mulți răniți grav. Vor muri și alții dacă elicopterul nu ajunge curând”, a anunțat Alex Găvan pe re­țeaua socială.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat ieri că, după cutremurul din Nepal, au fost identificați 19 cetățeni români care au fost contactați și se află în afara oricărui pericol. Misiunea diplomatică a României din zonă ”nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român printre victime”, a precizat MAE pentru Mediafax.

Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului ajunsese ieri la peste 2.200 de morţi şi peste 5.500 de răniţi. Cel ­puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi şi ­înghesuite.

Seismul a fost resimţit şi în statele învecinate, iar 49 de persoane au murit în India, 17 în regiunea autonomă chineză Tibet şi alte patru în Bangladesh.

Mai multe clădiri istorice din Nepal s-au prăbuşit în timpul cutremurului, printre acestea aflându-se și turnul Dharara, înalt de 63 de metri şi construit în 1832. Turnul putea fi vizitat de turiști, iar în momentul în care s-a prăbușit peste 50 de oameni au fost prinși sub dărâmături, o mare parte dintre aceștia nemaiputând fi scoși în viață.

FMI este gata să trimită o echipă în Nepal, pentru evaluarea necesarului de finanţare, în timp ce guverne, companii private şi grupuri umanitare s-au mobilizat să sprijine acest stat după cel mai grav cutremur produs în ultimele opt decenii, transmite Bloomberg, citată de Mediafax. Nepal este una dintre cele mai sărace țări din Asia, cu un venit mediu pe cap de locuitor de circa 62,5 dolari pe lună. Funcționarea infrastructurii, de la telefonia mobilă la sistemele de purificare a apei, a fost întreruptă din cauza cutremurului.

Guvernul american a alocat deja fonduri inițiale de sprijin de 1 milion de dolari, sumă egală cu cea oferită de gigantul din sectorul tehnologiei Google. Un director din cadrul Google și-a pierdut viața în ava­lan­șele de pe muntele Everest, iar compania încearcă să aducă acasă alți trei an­gajați. De altfel, grupul american contribuie și la găsirea persoanelor dispărute în urma devastatorului ­seism care a avut loc în Nepal, sâmbătă, prin intermediul serviciului online Person Finder, informează ­time.com.

Acest serviciu online creat de Google permite supravieţuitorilor seismului din Nepal şi avalanşei de pe muntele Everest să intre în legătură cu rudele lor care sunt îngrijorate din cauza faptului că nu mai aveau veşti de la ei.  

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă