17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialRomii cer Indiei să le acorde naționalitate

Romii cer Indiei să le acorde naționalitate

Delegați ai romilor din mai multe țări ale lumii, reuniți la un congres în orașul New Delhi, au cerut Indiei să le acorde “naționalitatea” acestei țări, informează site-ul indiatimes.com.

Congresul, cu durata de trei zile, a fost organizat de Secția culturală a Ministerului de Externe al Indiei.

“Romii sunt poporul indigen al Indiei, există foarte mulți intelectuali și cercetători de origine romă în India. Noi folosim cuvinte indiene și am venit din marea Indie. Vrem ca India să ne accepte ca o diasporă a ei și să ne acorde naționalitate”, a afirmat, în capitala Indiei, Jovan Damjanovic, președinte al World Roma Organisation- Rromanipen.

Aceeași cerere a prezentat-o ulterior, în România, și Dorin Cioabă, într-o postare pe contul lui de Facebook.

“În urmă cu 6 ani am înființat organizația INDIROM .Am luptat de atunci ca statul indian sa ne recunoască pe noi romi ca cetateni ai Indiei.Era chiar o alternativa a numelui rom .De ce sa fim numiți țigani când noi suntem Indieni.Acum după mai multi ani se prevede o rezolvare a acestei denumiri. DA vrem sa fim INDIROM. DOAMNE AJUTA”, a scris Dorin Cioabă pe Facebook.

Cererea lui Cioabă a fost în general bine primită pe această rețea de socializare, dar au existat și persoane reticente. “Deci, vrei sa fim deportati in India???????”, l-a întrebat cineva.

Pe de altă parte, la congresul din India, autoritățile indiene i-au tratat cu simpatie pe delegații romilor. Ministrul de Externe, Sushma Swaraj, le-a declarat că “voi sunteți copiii Indiei”, emigrați de sute de ani în alte țări, dar cu toate acestea “încă v-ați păstrat identitatea indiană”.

Dincolo de această declarație binevoitoare, relatată de presa din India, problema recunoașterii romilor în India pare complicată. Unul dintre prietenii de pe Facebook ai lui Dorin Cioabă îi spune acestuia “că acum nu este cel mai bun pentru romi și tu știi de ce”, atrăgându-i atenția că “reacția actuală a întârziat din India”.

Un alt prieten al lui Dorin Cioabă este și mai reticent: “Cu recunastera cetatenie Indiana , statele in care locuiesc Rromi nkstri de sute de ani pot avea dreptul de a revoca cetatenia natala”, avertizează acesta (am păstrat ortografia originală de pe Facebook).

Termenii utilizați în toată această negociere politico – diplomatică au foarte multe nuanțe, care relevă percepții și intenții diferite ale celor implicați. În capitala Indiei, liderul romilor a cerut să li se acorde naționalitate. Pe Facebook, Dorin Cioabă și prietenii lui discută pro și contra acordării de cetățenie indiană.

Iar șeful diplomației indiene, doamna Sushma Swaraj, nu promite nici acordarea naționalității, nici a cetățeniei. Ea doar le recunoaște romilor “identitatea indiană”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă