16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRouhani, câştigătorul revoluţiei la urne

Rouhani, câştigătorul revoluţiei la urne

Două mari figuri conservatoare ale Iranului, ayatollahii Mohammad Yazdi, actual şef al Adunării experţilor şi Mohammad Taghi Mesbah Yazdi, mentor al fostului preşedinte ultra-conservator Mahmoud Ahmadinejad, ar fi fost eliminaţi, potrivit rezultatelor parţiale, deşi beneficiau de susţinerea Ghidului Suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Un al treilea religios ca rang, ayatollahul Ahmad Janati, şeful Consiliului gardienilor Constituţiei, ar fi pe muchie de cuţit.

În pofida obstacolelor puse pe drumul lor, partizanii schimbării, în cadrul Republicii islamice, au reuşit o impresionantă penetrare în Parlament şi a unei invalidări de 99% a candidaturilor lor de către puternicul Consiliu al Gardienilor Constituţiei, deputaţii reformatori, care au decis să-şi „ascundă cuţitele“ şi să se alieze cu moderaţii au obţinut totalitatea celor 30 de locuri din Majliss (Parlament) în capitală. Votul nostru arată că populaţia iraniană caută moderaţia, ameliorarea situaţiei economice şi deschiderea spre lume, declară tinerii la Teheran. În capitală, şeful listei conservatorilor, Gholam Ali Haddad-Adel, fost preşedinte al Parlamentului nu a ieşit decât pe poziţia 31, fiind, în fapt, eliminat.

„Nimeni nu poate rezista voinţei majorităţii poporului şi cei care nu văd asta trebuie să se retragă“, a subliniat pe Twitter fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani, „pragmatic moderat“, ajuns în fruntea Adunării experţilor, în faţa preşedintelui iranian moderat, Hassan Rouhani. „Am asistat vineri la o reacţie a poporului  la voinţa ansamblului aparatului conservator de a înlătura reformatorii“, arată analistul reformator Mohamad Atrianfar.

Misiune grea pentru președinte

Deşi reformatorii şi moderaţii par să fi ieşit învingători în marile oraşe, conservatorii par să controleze în ţară, ceea ce anunţă un viitor Parlament divizat. Luni, potrivit rezultatelor parţiale, din cele 290 de locuri câte are majlissul, reformatorii şi moderaţii au obţinut 89 de locuri, faţă de 86 ale conservatorilor. Dar partizanii preşedintelui Rouhani se pot lăuda că au de trei ori mai mulţi aleşi decât înainte. Ei  au creat o nouă atmosferă şi perspectiva unui Parlament mai puţin ostil politicii guvernului Rouhani, care vrea o deschidere spre Occident pentru relansarea economiei.

Mulţi conservatori erau opozanţi ai acordului încheiat în iulie 2015 între marile puteri mondiale şi Iran asupra programului său nuclear. Textul, intrat în vigoare în ianuarie a antrenat ridicarea majorităţii sancţiunilor economice care asfixiau ţara. Religios moderat, preşedintele Hassan Rouhani miza pe acest avans major şi pe investiţii străine aşteptate pentru a obţine un maxim de deputaţi în Parlament favorabili politicii sale. Practic, el intenţionează să pună în lucru o serie de reforme economice şi sociale înaintea sfârşitului primului său mandat prezidenţial de patru ani, în 2017.

Miza adunării experţilor

Alt motiv de mulţumire pentru Rouhani este alegerea sa şi a aliatului său, Akbar Hashemi Rafsanjani, fost preşedinte al Republicii islamice, în Adunarea experţilor. Votul pentru reînnoirea acesteia s-a derulat vineri, în acelaşi timp cu cel legislativ. Această cameră, compusă din 88 de religioşi aleşi pentru opt ani, are menirea de a numi Ghidul Suprem şi ar putea avea un rol esenţial în timpul actualului mandat având în vedere că actualul Ghid Suprem, Ali Khamenei, are 76 de ani. „Progresul ţării este obiectivul principal“ şi „viitorul Parlament va avea sarcini grele“, a declarat duminică Ghidul Suprem, care a avertizat contra unei avansări „superficiale, fără independenţă nici integritate naţională“.

Analiştii susţin că indiferent de rezultatul final al alegerilor, sistemul politic din Iran pune multă putere în mâinile establishmentului conservator islamic, inclusiv Consiliul gardienilor. Corpul Gardienilor Revoluţiei, puternică organizaţie paramilitară extremistă, sub controlul lui Khamenei, a publicat o declaraţie prin care a felicitat rata de participare la alegeri şi implicit acceptând rezultatele, dar a precizat că vrea să vadă poziţia anti-americană. „Câştigătorii alegerilor vor trebui să facă totul pentru protejarea demnităţii Iranului, a puterii şi independenţei, să soluţioneze principalele probleme ale societăţii şi ale poporului şi să învingă aroganţa mondială“. 

„Votul care consta în alegerea personalităţilor s-a transformat într-o alegere între două ideologii, cea reformatoare contra celei extremiste“.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă