30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialRubla rusească cucerește estul Ucrainei

Rubla rusească cucerește estul Ucrainei

În Donetsk,cel mai mare oraş din zona de conflict, supermarketurile au deschis case separate pentru plăţile în ruble, pentru a servi luptătorii îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj care stau la cozi alături de pensionari. Preţul biletelor pentru autobuze şi tramvaie poate fi convertit din grivne în ruble, în timp ce vânzătorii din benzinării sunt plătiţi în ruble, moneda folosită de rebeli pentru plata alimentării cu carburant a jeepurilor blindate, informează Mediafax.

Utilizarea tot mai mare a rublei arată cum regiunile în conflict scapă tot mai mult de sub controlul guvernului, chiar dacă acordul de pace convenit de Germania, Franţa şi Rusia prevede ca Ucraina, ţară cu peste 40 de milioane de locuitori, să rămână întreagă. Reprezentanţii separatiştilor nu au planuri clare referitoare la monedă, iar cazurile precedente din foste republici sovietice, din Georgia şi până în Moldova, arată că astfel de situaţii pot contribui la succesul separatiştilor pro-ruşi.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă la Kiev

“Utilizarea tot mai mare a rublei este un nou semn că Rusia va păstra controlul de facto asupra teritoriului în dispută şi a separatiştilor. Dacă părţile vor respecta actualul armistiţiu, ceea ce este improbabil, atunci vor fi folosite atât grivna cât şi rubla. Dacă nu, va fi folosită doar rubla”, a spus Cliff Kupchan, preşedintele Eurasia Group, la New York. Regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud din Georgia, unde Rusia a sprijinit ani de zile separatiştii, folosesc în principal rubla.

Enclava separatistă Transnistria din Republica Moldova a introdus o rublă proprie, după conflictul cu autorităţile de la Chişinău în care a beneficiat de sprijinul Rusiei. Rusia a introdus rubla în Crimeea la scurt timp după anexarea peninsulei care aparţinea Ucrainei, în martie anul trecut. Ucraina este singura regiune din lume unde deprecierea cu 46% a rublei faţă de dolar nu i-a scăzut atractivitatea, luând în considerare că grivna a pierdut la rândul ei 48% din valoare. În acest an rubla şi-a revenit parţial.

CITEȘTE ȘI: NATO a introdus “TELEFONUL ROȘU” cu Rusia

Rubla a fost bine primită la Doneţk, unde majoritatea magazinelor şi companiilor o acceptă, în timp ce grivna nu mai este disponibilă la bancomate în teritoriile controlate de rebeli, astfel că oamenii sunt nevoiţi să meargă în alte părţi ale Ucrainei pentru a retrage bani.

Cele mai citite

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă