14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRusia, încă un avertisment de la NATO

Rusia, încă un avertisment de la NATO

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat Rusia să respecte spațiul aerian al NATO și să evite o escaladare a tensiunilor cu Alianța Nord Atlantică. Totodată, Stoltenberg a a denunţat “încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turc de către avioane de luptă ruseşti”, în urma unor incidente implicând aeronave ruseşti şi turceşti la frontiera dintre Siria şi Turcia, relatează Mediafax

“Acţiunile Rusiei în Siria nu contribuie la securitatea şi stabilitatea regiunii”, a avertizat Stoltenberg.  

În timp ce Moscova afirmă că efectuează atacuri aeriene vizând jihadişti în Siria, ţările occidentale susțin că vizează grupuri rebele care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad. 

Citește și: Rusia își continuă raidurile aeriene în Siria. SUA denunță escaladarea războiului civil

Secretarul general al NATO i-a convocat de urgenţă pe Cei 28 de Aliaţi, la o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord, luni după-amiaza.

Stoltenberg l-a primit luni la prânz pe ministrul turc de Externe Feridun Sinirlioglu la sediul Alianţei, la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia din Siria, după interceptarea, sâmbătă, a unui avion de vânătoare rusesc în spaţiul aerian al Turciei, obligat să se întoarcă din drum de către avioane de luptă turceşti.

Ei au discutat “despre recente acţiuni militare ale Federaţiei ruse în interiorul şi în jurul Siriei, inclusiv despre încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turcesc de către avioane de luptă ruseşti”, a precizat Stoltenberg.

Două avioane de tip F-16 din cadrul aviaţiei turce au fost “hărţuite” duminică, în cursul unei misiuni de patrulare, de către un avion de tip MiG-29 neidentificat, la nivelul frontierei siriene, a anunţat ulterior armata turcă pe site, fără să precizeze dacă avionul era sirian sau rus.

“Îndemn Rusia să ia măsurile necesare pentru a-şi alinia eforturile la cele ale comunităţii internaţionale, în lupta împotriva SI”, a adăugat el, în contextul în care organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) deţine controlul asupra a aproape jumătate din teritoriul sirian.

Citește și: Bashar al-Assad, dispus să demisioneze pentru rezolvarea crizei din Siria

Aviaţia rusă a lansat săptămâna trecută o campanie de atacuri aeriene în Siria. Rusia afirmă că aceste atacuri sunt îndreptate numai împotriva SI, însă Ankara şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că-şi concentrează atacurile asupra forţelor opoziţiei moderate. Atacurile vizează, de asemenea Frontul al-Nusra, aripa siriană a organizaţiei Al-Qaida.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă