13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia, UE lși Ucraina vor continua negocierile pe tema gazelor săptămâna viitoare

Rusia, UE lși Ucraina vor continua negocierile pe tema gazelor săptămâna viitoare

Negocierile pe tema gazelor între Rusia şi Ucraina nu au ajuns la niciun rezultat deocamdată, urmând să continue miercurea viitoare, la Bruxelles, anunţă Comisia Europeană, citată de AFP, potrivit Mediafax.

"Au fost făcute progrese importante", a declarat comisarul UE al Energiei, Günther Oettinger, după întrevederea cu reprezentanţii Ucrainei şi Rusiei, Iuri Prodan şi Aleksandr Novak.

"Sperăm să ajungem la un acord săptămâna viitoare", a adăugat el.

Oettinger a apreciat că "cel mai important obstacol" pentru semnarea unui acord global este faptul că Ucraina nu a plătit factura la gaze "timp de mai multe luni".

Pentru relansarea livrărilor suspendate de Rusia în iunie, Ucraina trebuie să plătească cel puţin 1,45 miliarde de dolari, a afirmat Novak.

"Comisia Europeană şi Ucraina vor analiza în decursul unei săptămâni posibilitatea de a plăti această sumă", a afirmat el.

Aliaţii Ucrainei trebuie să ajute această ţară să plătească restanţele la gaze Rusiei, a recomandat luni cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

"Este necesar un acord între Ucraina, Uniunea Europeană şi Rusia pentru găsirea unei soluţii care să permită stabilizarea aprovizionării cu gaze iarna aceasta", a subliniat cancelarul german.

Vladimir Putin a avertizat joi ţările europene că există "riscuri majore" privind alimentarea cu gaze în această iarnă în lipsa unui acord între Moscova şi Kiev.

"Nu există niciun risc cauzat de oficialii ruşi în cooperarea cu Europa, dar există riscuri privind tranzitul gazelor" prin Ucraina, a declarat Putin într-o conferinţă de presă organizată la Belgrad.

"Dacă vom observa că partenerii noştri ucraineni vor începe să preia ilegal gaze din conductele noastre destinate tranzitului, atunci vom diminua livrările pe măsura gazului sustras", a avertizat preşedintele rus.

Rusia, care acoperă aproape 15% din necesarul de gaze naturale din Europa, a sistat, din iunie, livrările de gaze către Ucraina, în contextul în care Kievul refuză să achite gazul la tarifele impuse de Gazprom, Kievul acumulând restanţe de 5,3 miliarde de dolari.

Potrivit oficialilor din Kiev, Ucraina nu dispune însă de fondurile necesare achiziţionării de gaze naturale şi intenţionează să ceară ajutor Fondului Monetar Internaţional, care ar putea să suplimenteze un împrumut de 17 miliarde de dolari acordat la începutul anului.

Comisia Europeană a admis că există riscul unor întreruperi de scurtă durată a gazelor în această iarnă, precizând că problemele pot fi depăşite dacă statele membre UE cooperează mai strâns în domeniul energetic.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă