16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia, în doliu național. Echipele de căutare au găsit trupul pilotului și...

Rusia, în doliu național. Echipele de căutare au găsit trupul pilotului și resturile avionului prăbușit în ziua de Crăciun. Varianta unui atac terorist nu reprezintă o pistă principală pentru anchetatori. Primele victime au fost identificate | FOTO + VIDEO

Rusia este, luni, în stare de doliu național, ca urmare a tragediei din ziua de Crăciun, când un avion al Ministerului Apărării care transporta 92 de persoane spre Siria s-a prăbușit în Marea Neagră, în apropiere de stațiunea Soci, informează TASS. Autoritățile au anunțat, luni dimineața, că operațiunea de căutare continuă. Astfel, au fost mobilizate mai multe echipaje și se estimează că în cursul zilei va fi recuperată o mare parte din epavă.


UPDATE 22,15: Corpul pilotului avionului Tu-154 care s-a prăbuşit duminică în Marea Neagră cu 92 de persoane la bord, Roman Volkov, a fost recuperat de scafandri de pe fundul mării, informează luni seară agenția TASS.

Scafandrii au mai adus la suprafaţă alte 70 de părţi de cadavre, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de intervenție.

135 de scafandri, șapte submersibile și alte 39 de ambarcațiuni acționează în această misiune de recuperare.


UPDATE 18,00: Scafandrii ruși au ridicat de pe fundul Mării Negre o bucată de patru metri lungime provenită din corpul avionului prăbușit, anunță luni seară agenția TASS.

Anterior, echipele de căutare reușiseră să aducă la suprafață doar bucăți mici, provenite din corpul aeronavei.


UPDATE 16,30: Prima victimă dintre cele aflate la bordul avionului Tupolev, prăbușit în Marea Neagră, a fost identificată, a anunțat agenția oficială rusă TASS.

Trupul acestei victime s-a aflat printre cele aduse de primul avion care a aterizat la Moscova luni dimineață.


UPDATE 14.30: Scafandrii militari ruși au găsit luni epava avionului Tupolev-154.


 

Astfel, toate drapelurile au fost coborâte în bernă, iar activitățile culturale și de divertisment, dedicate Anului Nou, vor fi anulate, inclusiv cele care urmau să aibă loc la posturile naționale de televiziune.

 La bordul avionului militar Topov Tu-154 se aflau 92 de pasageri, dintre care 64 de membri ai ansambului coral Alexandrov, cunoscut sub numele de „Corul Armatei Roșii”, care urmau să susțină un concert de Anul Nou, într-o bază rusă din Siria. Totodată, în aeronavă mai erau și opt membri ai echipajului de zbor, nouă jurnaliști, opt soldați, doi funcționari publici și membrul unui ONG.


Citește mai multe detalii aici: Trei jurnaliști, 64 de membri ai Corului Armatei Roșii și mai mulți dansatori, printre victimele accidentului aviatic din ziua de Crăciun | FOTO
 


Printre victime se află și o renumită doctoriță, care a desfășurat acțiuni umanitare pentru salvarea copiilor ucraineni din zonele de conflict.


Citește continuarea aici: Rusia, în doliu. Printre victimele accidentului aviatic, se numără și renumita doctoriță Lisa Glinka, care s-a implicat în salvarea copiilor ucraineni din estul separatist – presa rusă | FOTO + VIDEO

Renumita doctoriță Elizaveta Glinka, directoarea organizației caritabile Fair Aid, este una dintre victimele accidentului aviatic care a avut loc, duminică dimineața, în Marea Neagră. Cunoscută pentru asistența medicală acordată pacienților cu cancer în stadiu terminal și pentru ajutorul acordat copiilor răniți în zonele de conflict din Ucraina, moartea sa a fost primită cu surprindere.


Alții, mai norocoși, au scăpat ca prin urechile acului. De exemplu, cântărețul Vadim Ananiev a rămas acasă pentru că soția sa, care abia născuse al treilea copil, i-a spus că are nevoie de ajutor.


Citește continuarea aici: Tragedia aviatică din ziua de Crăciun. Un cântăreț rus a scăpat de moarte ca prin urechile acului, după ce a decis să își ia concendiu ca să fie aproape de familie: Sunt în șoc. Unii zic că am o stea norocoasă

Cântărețul rus Vadim Ananiev, care face parte din ansamblul coral militar Alexandrov, a scăpat de moarte, ca prin urechile acului, după ce a decis să își ia concediu, ca urmare a nașterii celui de-al treilea copil. Colegii săi, însă, s-au urcat în avionul Tu-154, care s-a prăbușit în ziua de Crăciun în Marea Neagră. Ei urmau să susțină un concert de Anul Nou într-o bază militară din Siria, relatează Sputnik News.


La fel de norocos a fost și Roman Valutov, un cântăreț de 29 de ani care face parte din corul Armatei Roșii. Inițial, se credea că el a murit, pentru că se afla pe lista pasagerilor. Cu toate acestea, el nu a ajuns în aeronava care s-a prăbușit în Marea Neagră, din cauza pașaportului său care expirase. 


Un cântăreț din corul Armatei Roșii a scăpat de moarte, după ce nu a fost lăsat să se îmbarce în zborul spre Siria, din cauză că îi expirase pașaportul
 


Luni dimineața, un avion a adus în Moscova corpurile a 10 victime, recuperate de echipele de salvare din apele Mării Negre, potrivit Sputnik News. Informația a fost confirmată și de un adjunct al ministrului Apărării, generalul Pavel Popov. 

La rândul său, ministrul rus al Transporturilor, Maxim Sokolov, care conduce echipa care se ocupă de ancheta care vizează prăbușirea aeronavei, a făcut, luni, precizări cu privire la accidentul aviatic din ziua de Crăciun. Astfel, oficialul rus a afirmat că pistele majore nu includ varianta unui atac terorist.

„Din câte știm până la acest moment, variantele posibile majore nu includ posibilitatea unui atac terorist, astfel, că presupunem că avionul s-a prăbușit fie dintr-o greșeală tehnică, fie dintr-o eroare a pilotului. Vreau să accentuez, totuși, că aceste detalii vor fi stabilite de anchetatori, cât și de comisia delegată de Ministerul Apărării”, a declarat Sokolov, într-un briefing de presă.

 Totodată, Ministerul Apărării a anunțat că fragmente din avion au fost descoperite la 1,5 kilometri de coasta stațiunii Soci, la adâncimea de 50-70 de metri. Astfel, echipele de căutare au recuperat corpurile a 11 victime și au extins operațiunile de căutare. Duminică, ministrul rus al Apărării anunța că niciunul dintre pasagerii din avionul Topov Tu-154 nu a supraviețuit.

 Potrivit agenției TASS, la operațiunile de căutare participă 3.500 de persoane. Luni dimineața, comandantul Forțelor Aeriene, generalul Viktor Bondarev, preconiza că în cursul zilei echipele vor localiza cea mai mare parte a epavei avionului.

Potrivit unei surse din ministerul de Urgențe, „operațiunile de căutare continuă, iar zona de căutare s-a extins”. Aproximativ 200 de utilaje și peste 3.500 de persoane din ministerul pentru Situații de Urgență, Ministerul Apărării, Agenția Federală de Transport Aerian și Ministerul Apărării participă la căutări.

„În total 39 de ambarcațiuni și 32 de mijloace aeriene scanează zona. Totodată, în operațiunile de căutare sunt și mai multe drone”, a precizat sursa citată de TASS.

 „Operațiunea de căutare a rămășițelor avionului Tu-154 nu s-a oprit nici măcar pentru un minut, de-a lungul nopții”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor, în briefingul de presă de luni dimineața.

Surse citate de agențiile de presă din Rusia precizează că ultima convorbire dintre controlorii de trafic și pilot relevă că avionul nu ar fi întâmpinat nicio dificultate. Mai mult, vocile piloților nu au dat semne de neliniște. 

Locuitorii stațiunii Soci, solidari cu familiile victimelor

Rezidenții stațiunii Soci sunt zdruncinați de tragedia din ziua de Crăciun. Potrivit Sputnik News, ei fac tot ce pot pentru a oferi sprijin familiilor victimelor.

„Este o mare tragedie pentru oamenii din Soci. Numeroi oameni au venit, încă de dimineață, la aeroport, unde au depus flori în memoria victimelor, deși nu se cunoaște dacă printre victime erau și persoane din această localitate”, a declarat jurnalistul Kirill Lemekh pentru Sputnik.

La rândul său, primarul stațiunii a precizat că localnicii fac tot ce pot pentru a ajuta familiile victimelor care sosesc la locul accidentului. 

„Sunt foarte mulți voluntari care fac tot ce pot, care întreabă ce pot face să ajute”, a mai spus primarul. Totodată, el a anunațat că hotelurile sunt pregătite să cazeze toate rudele victimelor care vin la Soci. 


Duminică dimineața, un avion al Ministerului rus al Apărării care efectua un zbor dinspre Moscova spre Siria s-a prăbușit în apropiere de Soci, în largul Mării Negre. Dintre cele 92 de victime, 64 făceau parte din faimosul cor al armaetei ruse. EI călătoreau la baza Hmeymim, pentru a susține un concert de Anul Nou. 

Ministerul rus al Apărării a mobilizat echipe de salvare în Marea Neagră, dar şi în zona muntoasă Krasnodar, situată la nord de staţiunea Soci. „Avionul s-a prăbuşit probabil din cauza unei defecţiuni sau a unei erori umane”, a declarat un oficial militar citat de site-ul agenţiei Sputnik.

Avionul militar, de tip Tupolev Tu-154, făcuse escală la Soci pentru realimentare, după decolarea de la Aerodromul Şkalovski, situat în apropiere de Moscova. Aeronava militară a dispărut de pe radare în jurul orei 5.40 (6.40, ora României), după aproximativ 20 de minute de zbor. 
 


Citește și: Accidente în care au fost implicate avioane militare rusești

De-a lungul anului 2016, au mai avut loc trei tragedii aeriene, care au implicat avioane militare rusești. Astfel, la 19 decembrie 2016, Ministerul Apărării rus a anunțat că unul dintre avioanele sale s-a prăbușit în nord-estul Siberiei, dar că nimeni nu a murit în accident. Potrivit ministerului, 23 de persoane au fost transportate pe calea aerului la spital, dintre care 16 erau în stare gravă. 


Citește mai multe detalii aici: FOTO+VIDEO. Un avion militar rus cu 92 de persoane la bord s-a prăbușit în Marea Neagră. 10 cadavre și bucăți din aeronavă au fost recuperate. Oficialii ruși exclud ipoteza unui atac terorist │INFOGRAFIC

Resturi ale aeronavei au fost găsite la adâncimi de 50-70 de metri în Marea Neagră, la aproximativ un kilometru și jumătate de coasta orașului Soci, scrie TASS. Experții ruși le-au declarat jurnaliștilor de la TASS că în aproximativ o săptămână vor fi recuperate toate resturile avionului. 


Citește și: În ultimii 15 ani, avionul rusesc Tupolev 154 a fost implicat în șapte accidente aviatice grave | VIDEO

Modelul de avion Tupolev Tu-154 este cunoscut pentru numărul mare de incidente în care a fost implicat, încă de la crearea sa, în anii  ’60. Cea mai recentă tragedie a avut loc duminică, în dimineața Crăciunului, când o aeronavă din acest model care transporta 92 de persoane s-a prăbușit în Marea Neagră.

 

 

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă