14.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialRusia acuză SUA că invocă motive ”artificiale” pentru instalarea elementelor antirachetă în...

Rusia acuză SUA că invocă motive ”artificiale” pentru instalarea elementelor antirachetă în Europa

Rusia a acuzat Statele Unite de faptul că invocă motive ”artificiale” pentru a implementa sistemele antirachetă în Europa, întrucât planul NATO nu mai are sens în contextul acordului nuclear cu Iranul, relatează Mediafax

“Nu vedem niciun motiv pentru continuarea proiectului antirachetă într-un ritm atât de rapid, cu proiecţii atât de clare privind potenţialul nuclear al Rusiei”, a spus Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenţia TASS.

Demnitarul a spus că este ”imposibil” ca rachete cu raze medii de acțiune să fie folosite împotriva unor ținte din Europa. 

“Din punctul de vedere al Rusiei, este imposibil să fie folosite rachete cu raze medii de acţiune împotriva unor ţinte militare din Europa. Astfel, credem că Washingtonul creează motive artificiale pentru a putea construi segmentul european al sistemului antibalistic”, a adăugat Riabkov.

La jumătatea lunii iulie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, anunţa că Rusia se aştepta ca Statele Unite şi NATO să anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice în Europa, în contextul acordului marilor puteri cu Iranul în domeniul nuclear. Potrivit lui Lavrov, Administraţia Barack Obama ar trebui să abandoneze planurile de construire a unui sistem antirachetă în Europa, dat fiind că Washingtonul a prezentat proiectul antibalistic ca fiind îndreptat împotriva unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord, care nu se conformează reglementărilor internaţionale. Lavrov amintea că preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat la Praga, în anul 2009, că nu ar mai fi necesară crearea unui segment european al sistemului antirachetă dacă va fi soluţionată criza nucleară iraniană. “Este clar că acordul cu Iranul va influenţa situaţia generală în Orientul Mijlociu, în nordul Africii şi în zona Golfului Persic”, argumenta Lavrov.

În replică, un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice afirma că acordul nuclear cu Iranul nu elimină ameninţarea balistică, precizând că planul sistemului antirachetă va fi implementat şi explicând că elementele antibalistice din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. “Ameninţarea balistică la adresa NATO este în creştere. Numeroase ţări deţin sau încearcă să dobândească tehnologie balistică. Acordul internaţional cu Iranul nu modifică situaţia. Sistemul antirachetă va proteja aliaţii europeni ai NATO de ameninţările balistice, deci este justificat atât timp cât rachetele balistice există şi au capacitatea de a atinge partea europeană a NATO”, a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului, pentru agenţia rusă Sputnik. “Scopul este contracararea tuturor ameninţărilor din afara zonei euroatlantice. Sistemul antirachetă nu este antirus. Geografia şi fizica nu permit sistemului NATO să doboare rachete antibalistice intercontinentale din bazele militare construite în Polonia şi România”, a explicat oficialul NATO.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, în iulie, la un acord privind programul nuclear iranian.

Rusia a exprimat în mai multe rânduri preocupări în legătură cu elementele antirachetă care vor fi instalate în România, Polonia, Spania şi Turcia. La începutul lunii iulie, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Naţională, afirma că sistemele antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice sunt îndreptate împotriva Rusiei şi Chinei.

Statele Unite şi NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul.

Cele mai citite

Zelenski merge în Franța pe 6 iunie la a 80-a aniversare a debarcării din Normandia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va asista pe 6 iunie în Normandia la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliată în Franţa, a...

NASA a găsit mișcare sub crusta înghețată a lunii Europa, satelit al lui Jupiter

Descoperirile recente ale navei spaţiale Juno a NASA au dezvăluit activităţi interesante sub crusta îngheţată a celei de-a patra luni ca mărime a lui...

SUA anunță măsuri pentru a da un impuls micilor afaceri cubaneze

Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat modificări de reglementare pentru a permite un sprijin financiar american mai mare pentru sectorul privat în curs de dezvoltare...
Ultima oră
Pe aceeași temă