14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia aduce în Marea Neagră șase submarine Varshavianka, varianta modernizată a submarinului...

Rusia aduce în Marea Neagră șase submarine Varshavianka, varianta modernizată a submarinului românesc Delfinul

Flota rusă din Marea Neagră va primi în dotare șase noi submarine din clasa Varshavianka – varianta modernizată a submarinelor din clasa Kilo.

România are și ea un submarin din clasa Kilo, denumit Delfinul, dar acesta stă ancorat în portul Constanța, întrucât nu se găsesc bani pentru a fi revitalizat. Marea problemă a submarinului românesc este bateria de acumulari, care ar trebui înlocuită.

Oficiali români au susținut, în anumite momente, fie că un submarin din clasa Kilo nu mai este util, fie că Marea Neagră, fiind o mare închisă, nu mai are nevoie de flotă militară, întrucât poate fi protejată cu aviația.

Suplimentarea flotei militare ruse din Marea Neagră, chiar cu submarine Kilo modernizate, demonstrează însă contrariul.

Citește și:  Premierul Ponta vrea să pornească submarinul

Potrivit agenției Sputnik, flota rusă din Marea Neagră va primi în dotare două submarine Varshavianka până la sfârșitul anului 2015, iar celelalte patru vor veni anul viitor.

„După ce Flota Mării Negre va primi în dotare aceste șase submarine, ea se va putea autosusține în zona ei de responsabilitate”, a declarat comandantul Forțelor Navale ale Rusiei, amiralul Viktor Chirkov.

Submarinele din clasa Kilo modernizată urmează un proiect din anii ’70 (cel după care a fost construit și Delfinul) dar sunt considerate unele dintre cele mai fiabile submarine cu propulsie diesel-electrică din întreaga lume, explică Sputnik.

În țările NATO, submarinele de acest tip sunt denumite, neoficial, „Black Hole” (“Gaura neagră”), întrucât fac foarte puțin zgomot și sunt greu de detectat.

Citește și:  Ce nave de război vrea să cumpere România

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

“Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public și să explice toate aceste acuzații”, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu

"Domnul Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public, în fața presei, și să explice toate aceste acuzații", a declarat liderul PSD, premierul Marcel...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă