10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE 2: Gazprom Nu mai livrează gaze Ucrainei fără plata în avans....

UPDATE 2: Gazprom Nu mai livrează gaze Ucrainei fără plata în avans. UE ar putea fi afectată, România nu

UPDATE 12.00:

Populația României nu va fi afectată de sistarea gazelor rusești către Ucraina. Țara noastră are suficiente gaze inmagazinate în depozitele subterane iar producția depășește consumul, a declarat într-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, potrivit Mediafax.

"Am avut în această dimineaţă (luni – n.r.), împreună cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Mediaş, o analiză a situaţiei, iar, din datele primite, rezultă că avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, în ultima lună şi, inclusiv, în prezent, producţia internă a României depăşeşte consumul naţional, ceea ce ne ajută foarte mult. Şi, să nu uităm, că vin luni de vară, în care consumul scade natural", a spus Nicolescu în comunicat.

UPDATE 11.10:

Aprovizionarea cu gaze naturale a Uniunii Europene ar putea fi perturbată. Gazprom a avertizat Comisia Europeană cu privire la "posibile perturbări" ale tranzitului de gaze din cauză că Ucraina ar putea lua din volumul de gaze aflate în tranzit către UE. Asta după ce Rusia a refuzat în această dimineață să mai furnizeze Ucrainei gaze neplătite în avans.

Potrivit grupului rusesc Gazprom, citat de AFP și preluat de Mediafax, operatorul ucrainean Naftogaz "este obligat să garanteze tranzitul" către Europa, în virtutea contractului în vigoare şi la volumele prevăzute.

Aproximativ 15% din gazele naturale consumate în UE tranzitează teritoriul ucrainean, iar precedentele "războaie ale gazelor naturale" dintre Moscova şi Kiev, în 2006 şi 2009, au perturbat aprovizionarea UE.

Rusia a introdus luni un sistem de plată în avans a livrărilor de gaze naturale către Ucraina, după expirarea ultimatumului, ceea ce înseamnă că-i va mai furniza doar volume plătite în avans, a anunţat gigantul Gazprom, relatează AFP.

După ce ultimatumul impus Kievului în vederea plăţii unei datorii în valoare totală de 4,5 miliarde de dolari a expirat la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), "Gazprom, în virtutea contractului în vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplată pentru livrări de gaze", anunţă grupul rus într-un comunicat.

"Nicio plată aferentă lunii iunie nu a fost efectuată. Începând din această zi (luni), societatea ucraineană mai primeşte doar volumele pe care le va fi plătit", a adăugat grupul, fără să precizeze dacă alimentarea cu gaze a fost întreruptă.

Rusia a ameninţat că întrerupe livrările de gaze naturale către Ucraina luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), după eşecul negocierilor de la Kiev, o măsură susceptibilă să perturbe aprovizionarea în Europa şi să agraveze cel mai dur conflict de pe continent de la Războiul Rece, relatează Mediafax.

"Nu am ajuns la un acord şi este puţin probabil să ne întâlnim din nou. Suntem deja în avion" în drum înapoi către Moscova, a declarat telefonic pentru AFP Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al gigantului semipublic Gazprom, după negocierile purtate la Kiev, mediate de Uniunea Europeană (UE).

Gazprom a dat ultimatum Kievului până luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), să ramburseze o datorie în valoare de 1,95 de miliarde de dolari.

"Dacă nu primim banii până atunci, nu vom mai furniza gaze naturale", a declarat Kuprianov.

Livrările de gaze naturale ruseşti către Europa, din care aproape jumătate tranzitează teritoriul ucrainean, riscă să fie afectate, ca în timpul conflictelor gazifere anterioare, în 2006 şi 2009.

Oficiali ucraineni şi europeni au declarat că încă mai speră la un compromis.

La Bruxelles, Comisia Europeană (CE) a declarat, într-un comunicat, că este "convinsă" că între Kiev şi Moscova încă mai este posibil un acord.

"Vom încerca să ne întâlnim din nou cât mai rapid posibil", a anunîat anterior o sursă europeană.

"Sperăm că economia şi bunul simţ vor prevala asupra politicii", a declarat pentru presă Andrii Kobolev, conducătorul grupului de stat ucrainean Nafrogaz.

Kievul a refuzat creşterea preţului decisă de către Moscova după instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfârşitul lui februarie, în urma îndepărtării prorusului Viktor Ianukovici. Preţul a 1.000 de metri cubi de gaze a crescut atunci de la 268 la 485 de dolari, un preţ fără echivalent în Europa. În "ultima (sa) ofertă", Moscova a propus 385 de dolari.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a denunţat duminică "aroganţa" Kievului, care "respinge un compromis rezonabil", un lucru explicabil, în opinia sa, prin ingerinţa unui "stat terţ".

După ce a apărut speranţa unei destinderi, în urma primelor contacte între preşedintele rus Vladimir Putin şi noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, tonul a urcat între Kiev şi Moscova în acest weekend.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă