6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia ar putea pierde 32 de miliarde de euro pe an pe...

Rusia ar putea pierde 32 de miliarde de euro pe an pe fonsul sancțiunilor economice impuse de occident

Rusia ar putea pierde 32 de miliarde de euro pe an pe fonsul sancțiunilor economice impuse de occident. La aceasta s-ar putea adăuga o pierdere suplimentară de până la 80 de miliarde de euro din cauza prăbuşirii cursului petrolului, potrivit ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov.

"Vom înregistra o pierdere de ordinul a 40 de miliarde de dolari (32 de miliarde de euro) pe an din cauza sancţiunilor geopolitice şi am putea pierde 90-100 de miliarde de dolari (72-80 de miliarde de euro) din cauza scăderii cu 30 la sută a cursului petrolului", a declarat ministrul rus, citat de agenţia de presă Tass și preluat de Mediafax.

În replică faţă de atitudinea sa privind criza ucraineană, Rusia a fost vizată începând din primăvară de o serie de sancţiuni occidentale fără precedent, care au adus economia sa în pragul recesiunii, provocând în special deprecierea rublei, care a pierdut aproape o treime din valoarea sa în faţa euro.

În condiţiile în care aproximativ o jumătate din veniturile sale bugetare depind de petrol, economia Rusiei este de asemenea grav afectată de scăderea preţului aurului negru, care a scăzut sub 80 de dolari pe baril la Londra săptămâna trecută, pentru prima dată după patru ani, provocând o undă de şoc pe pieţele financiare ruse.

Implicată într-un conflict cu Occidentul după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie, Rusia a înregistrat de atunci retrageri masive de capital, estimate de Banca Centrală la 128 de miliarde de dolari anul acesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă