12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialRusia cere lămuriri Bulgariei pentru întreruperea lucrărilor la South Stream

Rusia cere lămuriri Bulgariei pentru întreruperea lucrărilor la South Stream

Bulgaria a suspendat lucrările la proiectul South Stream după ce Comisia Europeană a trimis un avertisment Sofiei, a spus primul ministru al Bulgariei, Plamen Oresharrski, după o întâlnire cu senatorii americani. Rusia nu a primit însă nici o notificare din partea Bulgariei referitoare la suspendarea lucrărilor pentru proiectul South Stream, a anunțat ministrul rus al energiei.

”Lucrurile trebuiesc clarificate”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dimitri Peskov, informează RIA Novosti.

Rusia a inițiat deja procedurile împotriva UE pentru cel de-al treilea pachet privind energia, la Organizația Mondială a Comerțului, pachet ce prevede că proprietarii gazoductelor din spațiul comunitar nu pot fi companii ce au activitatea în domeniul producției de gaze.

Citește și: Bruxelles avertizează Bulgaria să oprească construcția South Stream

”Am primit solicitarea Comisiei Europene de a abandona acest proiect așa ca am decis suspendarea lucrărilor la South Stream. Orice acțiune pe care o vom întreprinde în viitor se va baza pe consultări cu Bruxelles-ul”, a declarat Oresharrski.

Comisia Europeană (CE) a cerut marţi Sofiei să suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentând că Bulgaria nu a respectat reglementările europene în domeniul pieţelor publice.

Condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmează să asigure legătura între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, ocolind Ucraina, după care să continue către Grecia şi Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă