16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialRusia declanşează o procedură judiciară împotriva oficialilor din Ucraina

Rusia declanşează o procedură judiciară împotriva oficialilor din Ucraina

Un comitet rus de anchetă a anunţat miercuri că declanşează o procedură judiciară împotriva ministrului ucrainean de Interne Arsen Avakov şi altor oficiali, pe care îi acuză de organizarea unei operaţiuni armate în estul ţării „vizând uciderea cu intenţie a unor civili”, relatează AFP, preluată de Mediafax.

"Ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov, acţionând în acord cu (…) guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk Igor Kolomoiski şi oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării, a organizat şi condus, începând de la 12 aprilie 2014 o operaţiune armată vizând uciderea cu intenţie a unor civili", afirmă Comitetul într-un comunicat.

Ministrul şi guvernatorul regiunii sunt suspectaţi de "organizarea unor asasinate, recurgerea la mijloace şi metode de război ilegale, răpire, obstrucţionarea activităţii jurnaliştilor", afirmă aceeaşi sursă.

Comitetul mai anunţă că intenţionează să emită un mandat internţaional de arestare pe numele celor doi oficiali ucraineni de rang înalt.

În cursul operaţiunii armate în oraşe din estul ţării, inclusiv la Slaviansk, Kramatorsk, Doneţk şi Mariupol, "prin încălcarea dreptului internaţional şi vizând în mod intenţionat uciderea unui număr limitat de civili (…), au fost utilizate sisteme de lansare de rachete multiple (de tip) Grad, rachete (de tip) sol-aer neghidate şi cu fragmentare, dar şi alte tipuri de armament ofensiv cu efect neselectiv", se arată în comunicat.

Operaţiunea a antrenat "moartea a peste 100 de civili, inclusiv cetăţeni ruşi care se aflau în exerciţiul funcţiunii – jurnaliştii Korneliuk, Voloşin şi apărătorul drepturilor omului Mironov -, fotograful italian Andrea Rocchelli", toţi patru ucişi în tiruri de mortier în mai şi iunie, adaugă Comitetul.

Organismul afirmă că, în urma distrugerilor materiale, "peste 50.000 de locuitori au fost nevoiţi să-şi părăsească locul de reşedinţă şi să vină pe teritoriul Federaţiei ruse".

Anchetatorii apreciază că ministrul ucrainean de Interne şi alţi oficiali sunt implicaţi, de asemenea, în răpirea mai multor jurnalişti ruşi, între care şi patru jurnalişti de la postul de televiziune Zvezda care aparţine Ministerului rus al Apărării.

Comitetul de anchetă apreciază că ministrul Avakov şi guvernatorul Kolomoiski "îşi îneacă poporul în sânge".

"Chiar şi militarii (ucraineni) înţeleg acest lucru, refuzând să se supună unor ordine criminale şi să tragă asupra unor civili neînarmaţi şi copii", continuă el.

"Kolomoiski, Avakov şi (…) complicii lor să ştie că niciuna dintre crimele pe care le-au comis asupra propriului lor popor şi unor cetăţeni ruşi nu vor rămâne nepedepsite", conchide Comitetul rus de anchetă.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă