11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRusia face săpături în orașul antic Palmira. Putin spune că sunt lucrări...

Rusia face săpături în orașul antic Palmira. Putin spune că sunt lucrări de deminare, aprobate de UNESCO

Rusia are aprobarea UNESCO pentru a elimina minele de teren din siturile antice ale oraşului sirian Palmira, a anunţat marţi preşedintele Vladimir Putin, informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Putin susține că a primit aprobarea în timpul unor convorbiri telefonice cu directorul general UNESCO Irina Bokova şi preşedintele sirian Bashar al-Assad, a relatat agenţia de presă Interfax. 

Oraşul din centrul Siriei Palmira, construit pe o oază, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO cu monumente de mii de ani. 

Săptămâna trecută, forţele militare ruse au ajutat armata siriană să elibereze oraşul ocupat timp de aproape un an de gruparea teroristă Statul Islamic care a aruncat în aer acolo mai multe monumente istorice. 

Direcţia Generală a Antichităţilor şi Muzeelor din Siria este optimistă că siturile antice distruse, printre care se numără templele lui Bel 
şi Baal-Shamin, pot fi reconstruite în cinci ani. 

“Mai mult de 80% din antichităţile de pe teritoriul muzeului au supravieţuit şi sunt într-o stare satisfăcătoare”, a anunţat direcţia în comentarii difuzate marţi de agenţia oficială de presă rusă TASS. 

UNESCO se pregăteşte să examineze siturile din Siria pentru a înţelege scopul efortului de restaurare, a declarat şeful unităţii de răspuns de urgenţă a UNESCO, Giovanni Boccardi, pentru DPA, adăugând că organizaţia pentru cultură a ONU a oferit 2,7 milioane de euro (3 milioane dolari) pentru finanţarea lucrărilor de restaurare în Siria. 

“În primul rând trebuie să cunoaştem pagubele. Există mai multe situri care au fost distruse, nu numai în Palmira. Şi mai există şi alte ţări. Nici măcar nu am vorbit despre Irak”, a spus Boccardi. 

“Vrem să mergem acolo cât mai curând posibil, dar aceasta depinde de securitate şi competenţa autorităţilor de stat. Noi trebuie să facem consultări şi încă nu este clar când putem merge acolo”, a adăugat el. 

Luni, reprezentantul pentru cultură rus Mihail Şvîdkoi a declarat că ţara sa “va efectua cu siguranţă restaurarea Palmirei. Această problemă a fost de mult timp discutată”. 

Alţi oficiali europeni s-au alăturat apelului pentru restaurarea Palmirei. 

Primarul Londrei Boris Johnson a declarat presei locale că Marea Britanie ar trebui să ajute la reconstruirea Palmirei drept compensaţie pentru răspunsul “ineficient” al ţării la criza din Siria, a relatat ziarul The Guardian. 

Ministrul italian al culturii Dario Franceschini a afirmat că ţara sa este pregătită să ajute în Palmira

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă