13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialRusia încalcă un tratat istoric

Rusia încalcă un tratat istoric

Administraţia Obama acuză Rusia că a testat o nouă rachetă de croazieră la sol, violând Tratatul nuclear din 1987, acuzaţie gravă, care intervine pe fondul deja tensionat al relaţiilor bilaterale. În acelaşi timp, trecând peste divergenţe, SUA şi Europa au convenit luni intensificarea puternică a sancţiunilor economice contra Rusiei din cauza preocupărilor că Moscova îşi intensifică intervenţia în Ucraina, fiind posibilă chiar o invazie militară.

Este acuzaţia cea mai gravă a unei violări a Tratatului de control al armamentelor, adusă de SUA contra Rusiei, adăugând un nou diferend în relaţia deja afectată de tensiunile alimentate de susţinerea Kremlinului pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei şi de decizia de acordare de azil lui Edward Snowden, fost angajat al National Security Agency. SUA acuză Rusia că a testat o nouă rachetă de croazieră la sol, încălcând Tratatul asupra forţelor nucleare semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în era sovietică. Tratatul, care a contribuit la încheierea Războiului Rece şi a fost considerat „piatra unghiulară” a eforturilor de stăpânire a armamentelor americano-ruse, interzice testele cu lansare de la sol a rachetelor de croazieră.

Administraţia Obama a precizat că lui Putin i-au fost remise obiecţiile SUA într-o scrisoare, iar constatarea va fi inclusă într-un raport anual al Departamentului de Stat american asupra respectării Tratatului de control al armamentelor. „Este o problemă foarte gravă pe care am încercat să o abordăm cu Rusia de un anume timp”, a declarat un funcţionar al Administraţiei adăugând că „încurajăm Rusia să revină la respectarea acestor obligaţii în virtutea tratatului şi să elimine obiectele interzise într-o manieră verificabilă”.

SUA au ridicat problema cu Rusia în trecut pe cale diplomatică, dar nu a făcut acuzaţii publice. Rusia a început să testeze rachete de croazieră din 2008, arată responsabili americani, şi în mai 2013 Rose Gottemoeller, înalt funcţionar din Departamentul de Stat, evoca posibilitatea unei violări a tratatului din partea responsabililor ruşi. În ianuarie, New York Times relata că responsabili americani au informat aliaţii NATO că Rusia a testat o rachetă de croazieră lansată de la sol, manifestând grave preocupări privind respectarea de către Rusia a Tratatului asupra forţelor nucleare sau Tratatul FNI. În ultimele luni, problema a fost abordată de funcţionari de înalt nivel, inclusiv într-o reuniune la care au participat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Obama, secretarul Apărării, preşedintele şefilor de State Majore, secretarul de stat şi directorul CIA. În scrisoarea adresată preşedintelui Putin, livrată prin ambasada americană, Obama îi subliniază omologului său interesul pentru un dialog la nivel înalt cu Moscova, cu scopul prezervării Tratatului din 1987 şi discutării măsurilor pe care Moscova ar trebui să le ia pentru a reveni în conformitate. În timpul Administraţiei George W. Bush, unii responsabili ruşi declarau că Tratatul trebuie suprimat şi Kremlinul şi-ar fi putut spori capacităţile militare pentru a face faţă ameninţărilor asupra „periferiei” sale, de exemplu din partea Chinei şi a Pakistanului.

Strategie comună

După luni în care liderii europeni au ezitat să aplice Moscovei sancţiuni la fel de dure ca americanii, ambele părţi au căzut de acord asupra unui ansamblu de măsuri ce vizează sectoarele principale ale economiei Rusiei – financiar, economic şi militar. În unele cazuri, europenii ar putea depăşi amploarea sancţiunilor SUA, având în vedere restricţii similare pe piaţa capitalurilor ale băncilor de stat ruseşti, ca şi embargoul asupra viitoarelor vânzări de arme şi limitarea vânzării de echipament care poate fi utilizat în scopuri civile şi militare. De asemenea, limitarea vânzărilor de tehnologie pentru industria petrolieră a Rusiei.

Noile sancţiuni asupra economiei Rusiei reprezintă deja o enormă presiune exacerbată de criza din Ucraina, economia este în recesiune, rubla în scădere, capitalurile fug din ţară, asemenea şi investitorii străini. Este incertă o schimbare a calculelor lui Putin, dar există dovezi că oligarhii săi îi cer să dea înapoi, însă dar sunt contracaraţi de clanul durilor de la Kremlin.

Colaborarea între aliaţi s-a instalat după atentatul contra avionului Malaysian Airlines deasupra estului Ucrainei, controlat de separatişti. Dar Moscova, în loc să dea înapoi, aşa cum sperau responsabilii americani, europeni şi ucraineni, a accelerat implicarea sa în războiul civil din Ucraina, alimentând în continuare separatiştii cu arme şi oameni. Înaintea reuniunii de ieri pentru validarea noilor sancţiuni, acordul a intervenit în timpul unei videoconferinţe implicând preşedintele Obama şi omologii săi din Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia. Responsabilii americani au fost încurajaţi de acord, precizând că acesta se opune eforturilor preşedintelui Putin de a semăna discordie între SUA şi aliaţii europeni. Cheia acordului este cancelarul german, Angela Merkel, care a abandonat reticenţele din trecut.

Lupte în zona prăbuşirii MH17

În teren, se semnalează intensificarea luptelor din jurul epavei Malaysian Airlines, în timp ce forţele ucrainene au progresat în unele zone pe care le-au preluat de sub controlul rebelilor. Armata a încercat să izoleze Doneţk de restul estului ucrainean cu scopul izolării circulaţiei armelor şi combatanţilor provenind din Rusia.

La zece zile de la atentatul asupra MH17, analiza cutiilor negre a furnizat primele informaţii şi, potrivit experţilor Comitetului însărcinat cu studierea cauzelor prăbuşirii avionului, „distrugerea şi căderea avionului au fost cauzate de o importantă depresurizare legată de o explozie datorată de numeroasele perforaţii cauzate la rândul lor de explozia unei rachete”. Acest prim element confirmă teoria unei rachete sol-aer care a doborât avionul în plin zbor, aşa cum precizau serviciile secrete americane. Dar principala necunoscută a acestei afaceri rămâne ­originea acestui tir – armata ucraineană, separatiştii pro-ruşi sau armata rusă – care nu va putea fi relevată de analiza cutiilor negre. Elementele decisive pot fi obţinute prin analizarea urmelor de explozibil găsite pe ­resturile aparatului. Pentru asta, anchetatorii internaţionali ar trebui să aibă acces liber la locul prăbuşirii, situat într-o zonă controlată de ­separatişti, ceea ce a fost imposibil până acum, ei împiedicând un astfel de acces.

Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă