11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialRusia își întărește prezența militară și arsenalul în Siria

Rusia își întărește prezența militară și arsenalul în Siria

După mai bine de un an de la începerea intervenției sale militare, Rusia continuă să-și întărească prezența militară și arsenalul în Siria pentru a efectua raiduri aeriene în special la Alep, în pofida criticilor Occidentului, comentează vineri AFP, preluată de Agerpres.

În martie, Vladimir Putin anunțase retragerea unei părți a contingentului său, dar armele și navele de război continuă să sosească, într-un moment în care reglementarea politică a conflictului este într-un impas, iar dezangajarea americană lasă câmp liber Rusiei.

În prezent, în Siria sunt desfășurați circa 4.300 de militari ruși. Piloți de vânătoare, artileriști, comandouri ale marinei, dar și simpli bucătari sunt amplasați în marea lor majoritate la baza aeriană de la Hmeimim, în apropiere de Latakia, fieful lui Bashar al-Assad, în nord-vestul Siriei.

‘Consilieri’ militari ruși au ajutat, de asemenea, pe teren armata siriană să manevreze piesele de artilerie în mai multe localități.

De la declanșarea intervenției, în 30 septembrie 2015, în Siria au decedat peste 20 de militari ruși. Dar presa rusă independentă a informat despre prezența unor mercenari ruși și despre pierderile din rândurile lor, în special în cursul recuceririi orașului antic Palmira de către forțele siriene susținute de aviația rusă.

Foarte recent, Ministerul Apărării a elaborat o schiță de proiect de lege care să permită pentru prima oară încheierea contractelor ‘pe termen scurt’ pentru militarii angajați în operațiuni ‘împotriva teroriștilor în afara Rusiei’. De fapt, aceste contracte — de la șase luni la un an — vor facilita trimiterea în Siria a soldaților din forțele speciale rezerviști, reactivați pentru o perioadă scurtă. 

Aviația rusă este principala armă a intervenției ruse. Obiect de mândrie pentru ruși, care și-au celebrat piloții ‘eroi’ ai campaniei în Siria, ea este simbolul distrugerii și groazei pentru civilii sirieni afectați, potrivit occidentalilor și opoziției siriene, de bombele lansate de avioanele rusești și siriene, în special la Alep.

Circa 50 de avioane fuseseră desfășurate la baza din Hmeimim înainte de se anunța în martie retragerea unei părți a contingentului rus. Săptămâna trecută, cotidianul Izvestia relatase sosirea unui grup de Su-25, avioane de atac utilizate pentru a sprijini o ofensivă terestră.

În 12 luni, la baza de la Hmeimin au sosit bombardiere și avioane de atac la sol Su-24, Su-25, Su-30 și avioane de vânătoare de generația a IV-a Su-35, ultimul tip creat în uzinele rusești. Armata rusă a recurs, de asemenea, la zeci de elicoptere de luptă, în principal Mi-24 de atac și Mi-8.

Ea mai poate recurge și la bombardiere Tu-22 care decolează din Rusia pentru lovituri în Siria. Iar ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și-a exprimat joi satisfacția că bombardiere Tu-160 au lansat din teritoriul rus rachete de croazieră X-101 cu rază de acțiune de 4.500 km.

Pentru a asigura apărarea bazei sale de la Hmeimim, Rusia a desfășurat în noiembrie 2015 baterii de apărare antiaeriană ultramoderne S-400. Aceste sisteme permit în special să riposteze unui atac aerian. Armata a desfășurat și mijloace mobile de apărare antiaeriană (Pantsir și Tor M1).

Iar atunci când relațiile cu Washington-ul s-au tensionat după decizia administrației americane de a întrerupe negocierile pentru instaurarea unei încetări a focului în Siria, Kremlinul a ordonat desfășurarea bateriilor de apărare antiaeriană S-300 pentru a completa protecția dispozitivului său de la Tartus, unde dispune de instalații portuare.

Cu sistemele sale S-300 și S-400, Rusia asigură astfel o apărare completă celor două baze ale sale în Siria. Această măsură, coerentă din punct de vedere militar, suscită totuși neliniște la Washington. Rebelii și jihadiștii nedispunând de avioane, sistemele S-300 și S-400 sunt poziționate de fapt pentru a riposta prezenței în aer a avioanelor coaliției conduse de SUA și navelor de război occidentale din Marea Mediterană.

Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konașenkov, a avertizat joi, de altfel, ‘strategii americani’: raza de acțiune a rachetelor S-300 și S-400 le permite să atingă “orice aeronavă neidentificată”.

Trei corvete dotate cu rachete de croazieră se vor alătura flotilei ruse în zonă. Una dintre ele, Miraj, este echipată cu rachete antinavale. Iar în săptămânile următoare, unicul portavion al Marinei ruse, Amiral Kuznețov, va fi de asemenea la fața locului cu forța sa de lovire constituită din zeci de avioane ambarcate.

De altfel, submarine au fost utilizate în timpul acestor 12 luni pentru a lovi ‘ținte teroriste’ în Siria, dar Ministerul Apărării nu a mai comunicat nimic recent despre eventuala lor prezență în zonă.

Cele mai citite

Crește numărul sportivilor români calificați la Jocurile Olimpice! Alin Alexuc și-a câștigat biletul pentru Paris

Numărul sportivilor români calificați la Jocurile Olimpice de la Paris a ajuns la 83, după ce luptătorul Alin Alexuc-Ciurariu a obţinut victorii pe linie...

Premierul a sesizat că plătim aceeași bani pentru cantități mai mici și cere sancțiuni pentru comercianți

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că urmează să fie elaborată o reglementare în baza căreia producătorii vor fi obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj, în...

Ciolacu laudă primarii și președinții de Consilii Județene pentru stabilitatea țării

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că stabilitatea este asigurată de primari și președinții de Consilii Județene, nu de premieri, care se schimbă frecvent. Șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă