18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRusia își va retrage trupele din Siria. Primele reacții

Rusia își va retrage trupele din Siria. Primele reacții

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat militarilor să se retragă din Siria, informează BBC News. El a făcut acest anunț în cadrul unei discuții la Kremlin și a precizat că retragerea va începe de marți. 

‘Consider că obiectivul trasat Ministerului Apărării şi forţelor armate ale Federaţiei Ruse a fost în linii mari îndeplinit şi din acest motiv îi ordon ministrului apărării să înceapă de mâine retragerea celei mai mari părţi a trupelor noastre din Republica Arabă Siriană’, a declarat Putin, în timpul unei întrevederi pe care a avut-o cu miniştrii apărării şi de externe ai Rusiei.

Opoziţia siriană a salutat, luni, anunţul Rusiei și a apreciat că o retragere serioasă ar pune presiune asupra autorităţilor siriene şi ar da discuţiilor de pace un impuls pozitiv, informează Reuters, potrivit Agerpres 

“Dacă există seriozitate în punerea în aplicare a retragerii, aceasta ar da discuţiilor un impuls pozitiv”, a declarat Salim al-Muslat, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comitet de Negocieri al rebelilor. 

În ceea ce privește viitorul președintelui al-Assad, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că Putin și liderul sirian nu au atins acest subiect în cadrul discuției telefonice. 

Bazele militare ruse rămân active

Potrivit preşedintelui rus, bazele militare ruse din Tartus şi de pe aerodromul Hmeymim vor trebui să continue să activeze conform regimului stabilit. ‘Bazele noastre – cea maritimă din Tartus şi cea aviatică de pe aerodromul Hmeymim – vor funcţiona conform vechiului regim. Ele trebuie să fie apărate în mod ferm dinspre uscat, dinspre mare şi din aer’, a spus Putin, la întâlnirea cu Lavrov şi Şoigu. 

De asemenea, retrăgându-şi forţele din Siria, Federaţia Rusă va continua să livreze arme şi tehnică militară guvernului de la Damasc şi să-i instruiască pe specialiştii militari sirieni, a anunţat pentru RIA Novosti preşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate a Consiliului Federaţiei, Viktor Ozerov, conform Agerpres. 

Acest anunț vine în contextul recent al discuțiilor pentru pace în Siria, purtate la Geneva. 

Rusia este un aliat cheie al regimului președintelui Bashar al-Assad. De la începerea războiului civil în Siria, trupele guvernamentale au câștigat teren în fața contestarilor regimului cu ajutorul rușilor, mai arată BBC. 

SUA nu comentează

Oficialii americani nu au dorit să comenteze anunțul Moscovei privind retragerea trupelor din Siria

Astfel, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a răspuns la întrebările jurnaliştilor că nu a văzut declaraţiile liderului de la Kremlin şi că nu le poate comenta direct. Nici purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, nu a comentat anunţul preşedintelui rus. 

Josh Earnest a spus însă că secretarul de stat John Kerry a fost permanent în legătură cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi multe dintre discuţiile lor s-au axat asupra intervenţiei militare ruse în Siria, diplomaţia americană subliniind cât de contraproductivă cred SUA că a fost aceasta pentru discuţiile de pace. 

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă