22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia nu ia în considerare un nou acord pentru încetarea focului în...

Rusia nu ia în considerare un nou acord pentru încetarea focului în Alep

Rusia nu ia în considerare un nou armistițiu „umanitar” în Alep, a declarat, luni, șeful diplomației ruse  Sergei Ryabkov, după ce sâmbătă s-au  reluat confruntările între forţele regimului sirian şi rebeli, informează Reuters.

Potrivit ministrului rus de Externe, un nou acord pentru încetarea focului depinde de acțiunile luptătorilor opoziției la sol. 

Întrebat cu privire la acest aspect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a răspuns jurnaliștilor. „Nu, nu mă pot pronunța”, potrivit agenției TASS. Totodată, el a mai fost întrebat dacă focurile ar putea înceta în cazul în care opoziția moderată va fi separată de membri grupării jihadiste Stat Islamic în Siria. În acest context, el a răspuns: „Nu am spus asta. Astfel, ar fi greșit să îmi interpretați declarațiile astfel”, a precizat Peskov.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai precizat că cei mai în măsură să răspundă întrebărilor pe această temă sunt reprezentanții Apărării.

În ceea ce privește convoaiele cu ajutor umanitar, Peskov a precizat că acestea sunt vizate de atacurile lansate de grupările teroriste din Siria.

„Atacurile teroriste lansate de grupările teroriste pe rutele importante pe care circulă convoaiele cu ajutor umanitar continuă, ceea ce face misiunea lor foarte dificilă, dacă nu imposibilă”, a mai spus el.

În 18 octombrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat suspendarea raidurilor aeriene la Alep. Decizia forțelor ruse și siriene vine înainte de pauza umanitară care era programată să înceapă joi, informează agențiile AFP, Reuters și Ria Novosti, citate de Agerpres. El a explicat că oprirea înainte de termen a fost „necesară pentru punerea în aplicarea a pauzei umanitare”, pentru a permite civililor să plece din Alep joi. Potrivit lui Șoigu, înainte de „pauza umanitară”, trupele siriene se vor îndepărta de Alep pentru ca rebelii să poată părăsi orașul prin două coridoare special create în acest scop.

Ministerul Apărării rus declarase luni că o pauză a atacurilor aeriene asupra celui mai mare oraș din nordul Siriei va intra în vigoare joi, 20 octombrie, de la ora locală 08:00 (05:00 GMT) până la ora locală 16:00 pentru a permite civililor și rebelilor să părăsească orașul. Experți militari se vor reuni miercuri la Geneva pentru a separa „teroriștii” de opoziția siriană, declarase generalul Serghei Șoigu la postul oficial de televiziune Rossia-24.

Sâmbătătă, luptele violente între forțele regimului de la Damasc și rebeli au izbucnit la Alep, la scurt timp după expirarea armistițiului. Astfel, în mai multe cartiere de-a lungul liniei de front au fost semnalate tiruri de artilerie și ciocniri violente, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Un corespondent al agenției France Presse aflat în cartierele rebele din Alep a confirmat că au fost auzite tiruri de artilerie. OSDO nu a putut prezenta niciun bilanț deocamdată.

Bombardamentele asupra zonelor rebele din Alep s-au intensificat la 22 septembrie. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă