16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRusia protestează față de decizia Washingtonului de a percheziționa un complex diplomatic:...

Rusia protestează față de decizia Washingtonului de a percheziționa un complex diplomatic: Serviciile americane ar putea planta obiecte compromițătoare

Ministerul de Externe al Rusiei a convocat de urgență un diplomat american, pentru a-i înmâna o notă de protest privind planurile Washingtonului de a percheziţiona un complex al diplomaţiei ruse din capitala Statelor Unite, informează Reuters, potrivit News.ro.

Din primele informații reiese că diplomatul american convocat ar fi Anthony F. Godfrey, adjunctul şefului misiunii diplomatice de la Ambasada Statelor Unite din Moscova. Astfel, în respectiva notă, diplomaţia rusă a catalogat percheziţiile drept „inspecţii ilegale” şi „acţiuni agresive fără precedent”, care ar putea să fie folosite de serviciile secrete americane pentru „provocări antiruse”, prin „plantarea unor obiecte compromiţătoare” în complexul diplomatic din Washington.

Departamentul de Stat a ordonat diplomaţiei ruse să închidă până pe 2 septembrie clădirea consulatului din San Francisco, precum şi două anexe din Washington şi New York.  Vineri, reprezentanţii diplomației ruse au avertizat că serviciile speciale americane se pregătesc pentru percheziţii în clădirea consulatului din San Francisco.

Astfel, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia va „răspunde dur faţă de lucrurile care ne afectează”, după ce Statele Unite au propus noi sancţiuni ce escaladează disputa diplomatică cu Rusia.

Lavrov a aruncat vina pe administraţia Obama, susţinând că actuala dispută a început ca urmare a deciziei de expulzare a 35 de diplomaţi ruşi, luată la finele lunii decembrie de fostul lider de la Washington ca urmare a presupuselor interferenţe ruse în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

„Situaţia a fost începută cu scopul precis de a submina relaţiile ruso-americane şi de a preveni posibilitatea ca Trump să facă propuneriu constructive în timpul preşedinţiei sale… pentru a face dificilă posibilitatea de a-şi implementa promisiunile din campanie cu privire la normalizarea relaţiilor cu Rusia”, a mai spus Lavrov, subliniind că Rusia analizează un răspuns faţă de ultimele măsuri anunţate de Statele Unite.

Această escaladare a disputei diplomatice vine la aproape o lună după ce Moscova a ordonat reducerea la jumătate a corpului diplomatic american din Rusia.

În urmă cu o lună, guvernanţii ruşi au ordonat Statelor Unite să-şi reducă la jumătate corpul diplomatic din Rusia, de la 755 la 455 de persoane, după ce congresmenii au adoptat o nouă lege a sancţiunilor împotriva Kremlinului, ca urmare a interferenţei în alegerile prezidenţiale americane, în încercarea de a înclina balanţa electorală spre Donald Trump.

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă