14.8 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialRusia pune la îndoială legitimitatea alegerilor din Ucraina

Rusia pune la îndoială legitimitatea alegerilor din Ucraina

Rusia pune la îndoială caracterul "democratic" al alegerilor prezidenţiale din Ucraina din cauza operațiunii militare pe care autoritățile de la Kiev o desfășoară în estul ţării aflat sub controlul separatiştilor proruşi, relatează Mediafax.

"Am putea să ne întrebăm dacă desfăşurarea alegerilor în bubuit de tunuri este conformă normelor democratice ale unui proces electoral", a transmis într-un comunicat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Pe de altă parte, Comisia Electorală din Ucraina se declară îngrijorată, într-un comunicat, în legătură cu "imposibilitatea" de a pregăti şi organiza acest scrutin crucial pentru viitorul Ucrainei din cauza "acţiunilor ilegale ale unor persoane necunoscute" – mod de a desemna prezenţa separatiştilor înarmaţi proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk, care şi-au proclamat "suveranitatea" la 13 mai după referendumurile considerate ilegale de comunitatea internaţională.

Comisia citează mai multe cazuri de instituţii locale unde securitatea funcţionarilor săi nu este asigurată şi menţionează cazuri de "ameninţări şi presiuni fizice împotriva membrilor comisiilor electorale".

În total, potrivit unei numărători a AFP pornind de la cifre oficiale ale alegătorilor înregistraţi în aceste comisii, peste 970.000 de alegători din regiunea Doneţk şi peste 940.000 de alegători din regiunea Lugansk ar putea fi împiedicaţi să voteze. În total, 36 de milioane de ucraineni sunt aşteptaţi la urne la 25 mai.

Comisia de la Kiev deplânge "refuzul sau absenţa reacţiei" poliţiei şi serviciilor de securitate atunci când funcţionarii vin să se plângă de acţiunile separatiste şi i-a cerut preşedintelui interimar Oleksandr Turcinov să ia "măsuri pentru a garanta securitatea în timpul procesului electoral" în birourile de vot şi comisiile electorale locale.

Armata ucraineană a lansat la 13 aprilie o operaţiune "antiteroristă" pentru a prelua controlul regiunilor Doneţk şi Lugansk cu obiective precise: dezarmarea grupărilor rebele proruse, eliberarea clădirilor ocupate (primării, sedii ale administraţiei regionale, sedii ale poliţiei şi servicii secrete) şi restabilirea autorităţii Kievului în aceste regiuni, situate în apropiere de frontiera rusă şi unde trăiesc aproximativ şapte milioane de locuitori.

Alegerile prezidenţiale din 25 mai, convocate după destituirea, în februarie, a lui Viktor Ianukovici, este considerată "crucială" de către occidentali pentru a ieşi din criză. Miliardarul prooccidental Petro Poroşenko este considerat marele favorit. Potrivit unui ultim sondaj, doar o treime dintre alegătorii din est se declară dispuşi să voteze.

Cele mai citite

Cine sunt cei mai doriți angajatori din România

Un studiu elaborat de Catalyst Solutions prezintă un clasament al celor mai doriți angajatori din România, în anul 2024, arată un articol postat pe...

Peste 1000 de candidați au promovat primele runde ale Concursului național organizat de ANFP

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a publicat rapoartele finale ale Concursului național extins. Primele runde, desfăşurate în perioada februarie – aprilie 2024, au...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...
Ultima oră
Pe aceeași temă