9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia pune RACHETE pe avioanele care acţionează în SIRIA. Cum RIPOSTEAZĂ Statele...

Rusia pune RACHETE pe avioanele care acţionează în SIRIA. Cum RIPOSTEAZĂ Statele Unite

După doborârea avionului rusesc în Siria, guvernul de la Moscova a decis dotarea cu rachete aer-aer a unor avioane care participă la misiunile din Siria, informează Mediafax.

SUA avertizează Rusia că măsura riscă să complice situaţia deja dificilă din spaţiul aerian sirian.

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni seară că avioanele militare Suhoi Su-34 (n.red. – Fullback, potrivit terminologiei NATO) care participă la misiunile din Siria vor avea, în afară de bombe, şi rachete aer-aer.

“În afară de bombele teleghidate de tip OFAB-500 şi KAB-500, avioanele Suhoi Su-34 vor fi dotate, în premieră, cu rachete aer-aer. S-a luat această decizie pentru apărarea aeronavelor”, a declarat colonelul Igor Klimov, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ruse, citat de Itar-Tass.

Decizia a fost luată după ce un avion de vânătoare turc de tip F-16 a a doborât pe 24 noiembrie un bombardier rus Suhoi Su-24M, la frontiera dintre Siria şi Turcia.

În replică, Statele Unite au avertizat că decizia Rusiei riscă să complice situaţia în spaţiul aerian sirian. “Sistemele de acest fel vor complica şi mai mult o situaţie deja dificilă în spaţiul aerian al Siriei; măsura nu are niciun sens, dat fiind că reţeaua teroristă Stat Islamic nu are forţe aeriene”, a reacţionat Michelle Baldanza, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

“Aşteptăm ca Rusia să respecte Memorandumul de înţelegere privind siguranţa zborurilor militare deasupra Siriei şi să nu îndrepte aceste sisteme spre avioane ale coaliţiei internaţionale”, a adăugat oficialul american.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.

Separat, Rusia a lansat la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un “califat”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă