23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRusia reactivează AERODROMUL din Insulele Kurile, revendicate de Japonia

Rusia reactivează AERODROMUL din Insulele Kurile, revendicate de Japonia

Rusia a anunțat că va repune în funcțiune aerodromul din Insulele Kurile, care fusese abandonat după cel de-al doilea război mondial.

În timpul războiului, arhipelagul Kurile, din nordul Japoniei, s-a aflat sub ocupație niponă, iar aerodromul Matua a fost unul dintre obiectivele bombardate de SUA. După război, ca țară învingătoare, URSS a ocupat Insulele Kurile, iar Japonia le-a revendicat  în repetate rânduri, dar fără succes.

Agenția rusă TASS a anunțat, marți, că aerodromul Matua va fi readus în stare  de operativitate pentru a asigura prezența militară  “completă” a Rusiei în această zonă din Extremul Orient. O declarație oficială în acest sens a avut Vladimir Komoyedov, președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat. Vladimir Komoyedov este amiral în rezervă, fost comandant al Flotei Mării Negre.

“Nu există amenințări noi. Rusia dorește doar să utilizeze acest teritoriu. Putem asigura aici o amplă prezență militară. Am luat o decizie corectă”, a subliniat Vladimir Komoyedov.

Cu cteva zile mai înainte, la data de 1 iunie, purtătorul de cuvânt al Districtului Militar de Est, Aleksandr Gordeyev, anunțase că o amplă delegație rusă, formată din 200 de oameni, s-a deplasat în Kurile, pentru a vizita fostul aerodrom. Din delegație au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Apărării de la Moscova, ai Societății Geografice a Rusiei, ai Districtului Militar de Est și ai Flotei Pacificului.

Aerodromul Matua se află în centrul Arhipelagului Kurile. El are două piste betonate, cu lungimea de câte 1200 de metri și cu lățimea de 80 de metri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă