18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia refuză să stopeze campania militară din Siria

Rusia refuză să stopeze campania militară din Siria

Rusia nu va pune capăt intervenţiei militare în Siria înainte de a fi “învins cu adevărat” grupările “teroriste”, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, citat de Agerpres.

Lavrov a respins, astfel, cererile de stopare a bombardamentelor într-un moment în care la Geneva se desfăşoară convorbiri de pace fragile, relatează AFP şi Reuters. 

“Loviturile aeriene ruseşti nu se vor opri atât timp cât nu vom fi învins cu adevărat grupările Statul Islamic şi Frontul Al-Nosra”, aripa siriană a Al Qaida, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, aflat în vizită la Mascat, capital emiratului Oman, citat de agenţia de presă Interfax. “Nu văd de ce aceste atacuri aeriene ar trebui oprite”, a adăugat el, potrivit Reuters. 

Armata rusă desfăşoară din 30 septembrie o intensă campanie de lovituri aeriene în Siria, care a permis armatei loiale preşedintelui Bashar al-Assad să recâştige teren. 

“A spera că pretenţii formulate sub formă de ultimatumuri ajută la reglementarea problemelor constituie o politică mioapă şi fără viitor”, a continuat Lavrov, în aceeaşi conferinţă de presă. 

Înaltul comitet pentru negocieri (HCN), o vastă coaliţie a opozanţilor politici sirieni şi grupurilor înarmate, solicită sistarea bombardamentelor ruseşti de la deschiderea luni, la Geneva, a negocierilor de pace sub egida ONU. 

Secretarul de stat american John Kerry şi şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius au pledat de asemenea marţi, la Roma, pentru oprirea bombardamentelor ruse împotriva opoziţiei siriene. 

“Persoane capricioase au apărut în cadrul opoziţiei siriene, acestea încep să aibă exigenţe ce nu au nicio legătură cu principiile” după care trebuie să se desfăşoare convorbirile de pace, a afirmat miercuri şeful diplomaţiei ruse. 

Lavrov a estimat, pe de altă parte, că o încetare a focului în Siria ar trebui să fie precedată de “oprirea contrabandei la frontiera turco-siriană”, prin care sunt “aprovizionaţi combatanţii”. 

Acordul încheiat sub auspiciile ONU prevede ca o încetare a focului să fie instaurată în momentul în care începe un dialog politic asupra viitorului ţării între regimul de la Damasc şi opoziţie. 

Şeful diplomaţiei ruse s-a mai întrebat retoric asupra “scopurilor reale” ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA în Siria. 

“Partenerii noştri continuă să fugă de dialogul pragmatic pe care noi l-am propus de la bun început. Acest lucru este suspect şi ridică întrebări cu privire la scopurile reale ale coaliţiei”, a mai spus el, fără alte precizări. 

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, va încerca miercuri să reanimeze negocierile de pace, ameninţate de situaţia din teren unde forţele siriene proregim progresează, cu sprijinul intenselor bombardamente ruseşti. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă