11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRusia riscă eroarea americană din Vietnam?

Rusia riscă eroarea americană din Vietnam?

Rusia prevede expansiunea bazei militare Shaayrat, din centrul Siriei, adăugând fortificaţii şi dezvoltarea pistelor, semn că intenţionează să o utilizeze ca a doua bază aeriană în ţară.

Surse ale militanţilor sirieni contra regimului Bashar al-Assad au dezvăluit că Rusia lucrează la extinderea bazei militare a regimului sirian de la Shaayrat de unde poate lansa lovituri aeriene în Siria Centrală şi Orientală şi deja au fost găzduite elicoptere de luptă. Faza de preparare a bazei Shaayrat a ajuns la final şi va fi o bază militară rusă. Moscova a construit noi piste pe aeroportul Shaayret şi a fortificat împrejurimile pentru a putea declanşa operaţiuni în provincia Homs, potrivit lui Rami Abdel Rahman, şeful Observatorului sirian pentru drepturile omului.

În prezent, Rusia efectuează loviturile sale aeriene plecând de la baza din nord-estul Siriei, în provincia Lattaquia. Având o a doua bază aeriană în centrul ţării, Moscova dispune de o capacitate mai mare pentru lovituri în centrul şi estul Siriei, cu susţinerea trupelor siriene.

Moscova schimbă strategia

Ziarul kuweitian Al-Rai releva că expansiunea rusă la Shaayrat reprezintă o creştere semnificativă a numărului de aparate şi de echipamente militare pe care Moscova le desfăşoară în Siria, urmând ca avioanele de luptă să ajungă curând la peste 100. Cea de-a doua bază aeriană rusă ar putea semnala că Moscova caută să aplice o presiune mult mai mare asupra membrilor coaliţiei anti-Statul Islamic, condusă de SUA, sau că Rusia ia din ce în ce mai în serios lupta contra organizaţiei teroriste. În orice caz, demonstrează că Rusia se angajează tot mai mult în războiul civil cu multe faţete din Siria. Noua bază militară aeriană sugerează că Rusia are nevoie de spaţii mai ample pentru a-şi atinge interesele în Siria sau, aşa cum menţionează Paul Stronski, de la programul Carnegie pentru Rusia şi Eurasia, ar putea însemna că „obiectivele sale ar putea fi pe cale de schimbare”.

Operaţiunile Rusiei în Siria ar putea să fi atins o etapă şi un nivel de risc strategic, mult mai mare decât prevăzuse Moscova. Avertismentele multor analişti din această toamnă privind deriva misiunilor Rusiei în Siria, inclusiv cele privind faptul că Rusia ar putea risca repetarea erorii americane în Vietnam, de a se implica progresiv, ar putea fi pe cale de a deveni realitate.

Moscova foloseşte deja Shaayret pentru operaţiunile contra SI în estul Siriei, arată Rahman. Elicoptere ruse ajută forţele siriene în asaltul contra oraşului Palmira, controlat de SI, aflat la 80 mile la est de Shaayrat şi construirea unei a doua baze aeriene va conferi Moscovei o mai mare flexibilitate pentru operaţiuni aeriene în toată Siria.

Noua bază aeriană, deşi va fi folosită contra forţelor Statului Islamic, este susceptibilă să  provoace noi tensiuni internaţionale privind Siria. Pentru că va permite Rusiei să execute mai uşor operaţiuni contra SUA, Turciei şi ţărilor din Golf anti-Assad în sudul ţării, aproape de Damasc.

Rusia efectuează operaţiuni aeriene în Siria din 30 septembrie, cu ajutorul bazei aeriene a guvernului sirian din provincia de coastă Lattaquia. Bombardierele şi elicopterele decolează zilnic de la această bază cunoscută după numele ei vechi, Hemeimeem. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă