19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRusia şi Arabia Saudită dezaprobă orice manipulare politică a preţurilor petrolului

Rusia şi Arabia Saudită dezaprobă orice manipulare politică a preţurilor petrolului

Rusia şi Arabia Saudită dezaprobă orice manipulare artificială, politică, a preţurilor petrolului, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după o întâlnire cu omologul său saudit, Saud Al Faisal, relatează Sputnik, conform Mediafax.

"În privinţa situaţiei de pe piaţa petrolului, Rusia şi Arabia Saudită consideră că preţurile ar trebui să fie conform pieţei, rolul esenţial să fie jucat de ofertă şi cerere. Noi, împreună cu partenerii saudiţi, suntem împotriva influenţării pieţei de planuri politice", a spus Lavrov într-o conferinţă de presă.

Rusia şi Arabia Saudită, cei mai mari exportatori de petrol la nivel mondial, vor colabora pe piaţa petrolului, iar ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a spus că ţara sa nu are planuri imediate de a limita producţia pentru a inversa declinul cotaţiilor.

Preţul petrolului s-a prăbuşit în acest an, cu circa 23%, pe fondul creşterii producţiei Statelor Unite şi a cererii reduse.

Vineri, preţul petrolului WTI cu livrare în ianuarie, de referinţă la bursa din New York, a crescut cu 1,3%, la 76,87 dolari pe baril. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a urcat cu 1,5%, la 80,55 dolari pe baril. Creşterile au fost determinate de reducerea unor dobânzi de către banca centrală din China, pentru stimularea economiei ţării.

Rusia şi Arabia Saudită asigură împreună circa 25% din producţia globală de ţiţei.

Novak a spus că guvernul rus a discutat despre posibilitatea reducerii producţiei de petrol dar nu a luat o decizie finală întrucât economia este puternic dependentă de veniturile obţinute din vânzarea de ţiţei.

"Anticipăm o producţie anuală de petrol de 505-520 de milioane de tone, în prezent şi în viitor", a spus Novak.

Ministrul a precizat că Rusia nu este capabilă, din punct de vedere tehnologic, să mărească sau să reducă rapid producţia de ţiţei.

O producţie de 505 milioane de tone de petrol este echivalentă cu circa 10,1 milioane de barili pe zi, în timp ce producţia Arabiei Saudite a fost luna trecută de 9,75 de milioane de barili pe zi, potrivit estimărilor Bloomberg.

Vânzarea de petrol şi gaze asigură peste jumătate din veniturile bugetare ale Rusiei.

Arabia Saudită este cel mai mare producător de petrol din cadrul OPEC, reprezentanţii organizaţiei urmând să se întâlnească pe 27 noiembrie, la Viena, pentru a discuta despre nivelul producţiei.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă