12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialRusia și Iran se aliază cu talibanii. SUA, îngrijorate

Rusia și Iran se aliază cu talibanii. SUA, îngrijorate

Apropierea dintre Rusia, Iran şi talibani produce  îngrijorare în Afganistan şi în SUA, această nouă situaţie geopolitică putând perturba echilibrele geopolitice – deja foarte precare – ale regiunii.

Deja aflat în plin haos, Afganistan are temeri privind un nou conflict în contextul apropierii semnalate între insurgen­ţii talibani şi Rusia şi Iran în ultima perioadă.

Moscova şi Teheran afirmă că legăturile lor cu rebelii afgani vizează ameliorarea securităţii regionale, dar SUA nu-şi ascund scepticismul. „Poziţia (rusă) este că talibanii sunt cei care luptă contra ISIS“, a declarat recent generalul John Nicholson, şeful forţelor americane în Afganistan. El a precizat că „legitimitatea publică pe care Rusia o atribuie talibanilor nu se bazează pe fapte, dar serveşte în schimb subminării guvernului afgan şi eforturilor NATO şi susţinerii beligeranţilor“.

În timp ce SUA nu mai sunt prezente în ultimii ani în regiune, preşedintele Vladimir Putin a utilizat din plin de incertitudinea care există la Washington până la 20 ianuarie, data învestiturii lui Donald Trump, o perioadă de tranzit a puterii, pentru a-şi avansa pionii peste tot unde a putut şi după Siria este rândul Afganistanului.

Obiectivul liderului de la Kremlin constă în replasarea Rusiei în centrul marilor negocieri internaţionale, ceea ce ar fi o garanţie de putere şi de influenţă pentru viitor. Extinzând problema, la nivel internaţional, asistăm la o redistribuire a cărţilor de joc, istoric numite „marele joc“ în Afganistan, cu urmări în curs.

Putin reface zone de influenţă

În numele stabilităţii regionale, în ultimele luni, talibanii s-au întâlnit în mai multe reprize cu responsabili ruşi în Tadjikistan şi la Moscova.

Un înalt responsabil afgan al serviciilor secrete a ţinut să sublinieze că „o susţinere transfrontalieră a talibanilor va complica şi mai mult situaţia securitară din nordul Afganistanului“.

Problema lui Putin este posibilitatea implantării ISIS în Afganistan şi nu venirea la putere a mișcării taleb. Clar, pentru Moscova, talibanii nu reprezintă o ameninţare directă.

De unde apropourile din 23 decembrie 2016, făcute de Zamir Kabulov, un res-pon-sabil în ministerul rus de Externe, potrivit căruia in-teresele Rusiei „coincid obiec­tiv“ cu cele ale talibanilor în lupta contra ISIS.

În timp ce o bună parte a atenţiei mediatice inter-naţio-nale se concentrează asupra teatrului de război sirian, Rusia şi Iran s-au apropiat de talibani în Afganistan, situaţie care îngrijorează puternic Statele Unite, care avertizează asupra riscului destabilizării guvernului afgan.

Termenul „taleb“ este un generic ce regrupează numeroase formaţiuni diverse şi variate. De altfel, există diferenţe între talibanii afgani şi cei pakistanezi, chiar dacă există relaţii. Un element major este că societatea afgană este profund tribală şi pentru a complica situaţia, foşti şefi talibani au trecut de partea ISIS. Pentru pakistanezi, care joacă un rol central în regiune, „talibanii buni“ sunt cei care nu atacă Islamabadul.

Tensiune la Kabul

La Kabul a fost manifestă indignarea faţă de summitul Rusia-China-Pakistan, desfășurat la Moscova, în care s-a sugerat o „abordare flexibilă“ şi retragerea unor talibani de pe listele de sancţiuni. Dar, pentru ambasadorul rus în Afganistan, Alexandre Mantiţki, legăturile cu talibanii vizează asigurarea securităţii birourilor lor politice, a consulatelor şi securităţii în Asia Centrală.

Afganistanul a fost adesea în inima marilor manevre ale puterilor externe, fie în timpul „Marelui Joc“, războiul care a opus Rusia şi Marea Britanie în secolul al XIX-lea sau când SUA susţineau în anii ʹ80, prin Pakistan, rebelii afgani în luptă cu sovieticii. Au urmat influenţele rivale dintre  India şi Pakistan, în conflict după crearea lor în 1947. De altfel, Pakistanul e suspectat că adăposteşte talibanii pe teritoriul său în timp ce afirmă că luptă contra terorismului. Or, tulburările semănate de aceşti actori externi ar putea agrava imprevizibilitatea viitorul preşedinte american, Donald Trump, ale cărui proiecte pen­tru Afganistan rămân incerte.

Potrivit analistului afgan Ahmad Saeedi, Rusia aşteaptă să vadă care va fi următoarea mişcare americană. „Dacă Trump decide să reducă prezenţa americană, ruşii vor umple acest vid“.

Mulţi cred că dacă Washing­tonul va încerca să revină asupra acordului nuclear încheiat de marile puteri şi Iran, îl împinge pe acesta din urmă să se întoarcă spre talibani. „Marile puteri străine luptă pentru propriile interese, ceea ce nu este bine pentru Afghanistan, arată Saeedi estimând că asta înseamnă mai multă violenţă şi sânge vărsat în ţară“.    

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă