14.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialRusia, bună de plată, după sechestrarea navei Greenpeace, în 2013

Rusia, bună de plată, după sechestrarea navei Greenpeace, în 2013

O instanță din Olanda a decis că Rusia trebuie să plătească despăgubiri pentru sechestrarea unei nave a Greenpeace, în 2013, relatează Reuters. Curtea Permanentă de Arbitraj, care rezolvă conflictele dintre state, a explicat că decizia a fost luată în mod unanim pe 14 august, dar nu a fost dată publicității până luni. 

Astfel, Curtea a constatat că, prin arestarea și sechestarea echipajului și navei de Arctic Sunrise, fără consimțământul Olandei, Rusia și-a încălcat obligațiile legale. 

Acest caz a sporit tensiunile diplomatice existente între Rusia și Olanda, care au culminat cu prăbușirea zborului MH17, de la Malaysia Airlines, în estul Ucrainei, comentează Reuters. 

În cazul Arctic Sunrise, Olanda are dreptul la compensații cu dobândă pentru cheltuieli și daune. Suma va fi stabilită la o altă înfățișare. 

Nava Arctic Sunrise și echipajul ei au fost sechestrate în 2013. Modul în care Rusia a tratat activiștii din 18 țări, care au petrecut două luni în detenție, a atras critici din partea Occidentului și a dus la răcirea relațiilor dintre cele două state. 

Acuzațiile penale la adresa activiștilor au fost retrase, după o amnistie inițiată de Vladimir Putin, și au fost eliberați odată cu nava. 

O înregistrare din 2013 arată cum activiștii Greenpeace i-au întâmpinat pe soldații ruși înarmați cu mâinile ridicate. 

Sursa: Youtube/ GreenpeaceVideo

Cele mai citite

NASA a găsit mișcare sub crusta înghețată a lunii Europa, satelit al lui Jupiter

Descoperirile recente ale navei spaţiale Juno a NASA au dezvăluit activităţi interesante sub crusta îngheţată a celei de-a patra luni ca mărime a lui...

Dacian Cioloș, despre PSD și PNL: „Nu sunt în stare nici să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie”

Europarlamentarul Dacian Cioloş susţine că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi...

Procurorii și polițiștii desfășoară o operațiune contra evaziunii fiscale, cu peste 150 de percheziții

Procurorii și polițiștii din cadrul IGPR și de la Direcția Generală Anticorupție desfășoară o operațiune de combatere a infracțiunilor economico - financiare, în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă