8.4 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialRusia va construi o copie a clădirii Parlamentului de la Berlin pentru...

Rusia va construi o copie a clădirii Parlamentului de la Berlin pentru a o folosi ca țintă în antrenamentele militarilor. Cum reacționează Germania

Guvernul Germaniei a criticat dur un plan al armatei ruse care prevede construirea unei replici a Reichstag-ului, sediul Parlamentului de la Berlin, pentru a fi utilizată ca ţintă într-un poligon, informează vineri Associated Press citată de Mediafax.

Copia clădirii Parlamentului de la Berlin va fi plasată într-un poligon militar de lângă Moscova.

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri că va construi o replică a Reichstag-ului pentru a le oferi membrilor “Armatei Tinerilor”, un program pentru deprinderea abilităţilor militare, oportunitatea de a “ataca o locaţie specifică, nu ceva abstract”.

Reacţia Guvernul Germaniei nu a întârziat. “Planul este surprinzător şi vorbeşte de la sine”, a transmis Ulrike Demmer, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

“Noi nu am construi nimic de acest gen pentru educarea tineretului german”, a declarat, la rândul său, Martin Schaefer, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe.

Reichstag-ul, sediul Parlamentului german, a fost scena unor confruntări militare în 1945 între Armata Roşie şi trupele naziste. Clădirea, inaugurată în 1894, a fost restaurată după reunificarea Germaniei.

La Moscova, generalul Igor Konaşenkov a respins criticile Berlinului, exprimând susţinere pentru acest plan şi argumentând că “va contribui la educarea în spirit patriotic a cetăţenilor tineri şi a oaspeţilor străini”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă