21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRusia va desfăşura rachete şi drone în Insulele Kurile

Rusia va desfăşura rachete şi drone în Insulele Kurile

Rusia va desfăşura sisteme de apărare a coastei şi drone în Insulele Kurile, revendicate de Japonia şi aflate la originea tensiunilor persistente între cele două ţări, a anunţat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP, RIA Novosti şi TASS, preluate de Agerpres

“Vom desfăşura acolo în cursul anului sisteme de apărare a coastei de tipul Bal şi Bastion şi drone de nouă generaţie Eleron-3”, a declarat el, în cursul unei reuniuni a Colegiului Ministerului Apărării, citat de RIA Novosti. Şoigu a mai indicat că armata rusă studiază posibilitatea de a crea pe Insulele Kurile o bază navală pentru Flota rusă a Pacificului. “În aprilie, marinari ai Flotei Pacificului se vor duce într-o expediţie de trei luni pe Insulele Kurile. Misiunea lor principală va fi de a studia posibilitatea creării unei baze acolo”, a afirmat el. 

Principalele baze navale ale marinei ruse în Extremul Orient se află în prezent la Vladivostok şi Viliucinsk, în Kamceatka. 
Rusia îşi anunţase în decembrie intenţia de a construi două noi baze militare pentru a păstra forţele sale “în stare de alertă” pe Insulele Kurile, situate în Marea Ohoţk, la nord de arhipelagul japonez. 
Prezenţa militară rusă pe Insulele Kurile, unde trăiesc circa 19.000 de locuitori, reprezintă un subiect sensibil pentru Tokyo, care revendică acest arhipelag, anexat de Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial după capitularea forţelor japoneze. 

“Acordăm o atenţie specială dezvoltării infrastructurilor noastre militare pe Insulele Kurile şi în Arctica”, a continuat Şoigu, amintind că peste 9,5 tone de materiale de construcţie şi de echipament au fost trimise în 2015 pe insula Wrangel şi Mys Schmidta, în Arctica rusă. Ministerul Apărării a mai anunţat între altele crearea a două noi divizii militare în Vest, ca reacţie la întărirea forţelor NATO în Europa de Est. “NATO continuă să-şi crească potenţialul militar în Europa, inclusiv în apropierea directă a frontierelor noastre. Această situaţie nu poate decât să ne neliniştească. Trebuie să reacţionăm”, a declarat generalul Şoigu. 

În februarie, miniştrii apărării din ţările membre NATO anunţaseră consolidarea “prezenţei avansate” a Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est, susţinută în special prin desfăşurarea de echipamente grele de către SUA. 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă