13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRUȘII trimit MERCENARI în zonele riscante din SIRIA

RUȘII trimit MERCENARI în zonele riscante din SIRIA

Nouă luptători angajați de Rusia pentru a lupta în Siria au murit până acum în această țară, relevă o anchetă publicată de Wall Street Journal.

Mercenarii ar fi cetățeni ai Rusiei care fac parte dintr-o structură care ar urma să devină  o  „companie militară privată”, asemănătoare companiei americane Blackwater.

Jurnalistul Denis Korotkov, fost consilier pe probleme de securitate, susține că luptătorii uciși fac parte din grupul privat  OSM.  Grupul este denumit  neoficial  Wagner,  după numele “de război” al șefului său. Acesta este un fost ofițer  de informații care a luptat în mai multe conflicte internaționale,  după dezmembrarea URSS, în anul 1991.

Înainte să ajungă în Siria, OSM a acționat și în estul Ucrainei, unde a avut drept misiuni protejarea unor uzine și a unor lideri ai rebelilor pro-ruși. Efectivul total al grupului OSM este de circa 1000 de oameni.

Cei nouă luptători morți ar fi fost uciși în octombrie 2015, în timpul unui atac cu mortiere asupra bazei lor din vestul Siriei. Misiunea în Siria s-ar derula pe baza unui acord încheiat între guvernul de la Moscova și cel de la Damasc.

Citește și: Organizaţia teroristă Stat Islamic a executat un presupus spion rus

Rusia preferă să folosească mercenari  în locul militarilor pentru a evita impactul politic al trimiterii unor soldați în uniformă în Siria, mai ales în cazul în care aceștia își pierd viața.

De altfel, în cursul zilei de luni, Ministerul Apărării de la Moscova a publicat un comunicat în care a dezmințit moartea celor nouă luptători în Siria, fără a face nicio referire la existența sau  la misiunile grupului OSM.

Citește și: UE prelungește cu şase luni SANCȚIUNILE impuse RUSIEI din cauza crizei ucrainene

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă