14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialS-a rezolvat cu Belgia, încep problemele în Olanda. Acordul CETA ar putea...

S-a rezolvat cu Belgia, încep problemele în Olanda. Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum

Militanții olandezi care se opun acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA) au anunțat sâmbătă că au obținut deja mai mult de două treimi din numărul de semnături pentru a forța Guvernul să organizeze un referendum pe această temă.

CETA, un acord negociat timp de șapte ani, a fost semnat la sfârșitul lui octombrie la Bruxelles, cu o întârziere de câteva zile cauzată de rezervele ridicate de regiunea Valonia din Belgia.

Acordul care va suprima 99% din taxele vamale între UE și Canada, ar intra în aplicare provizoriu în următoarele luni, dar înainte trebuie aprobat de parlamentele naționale și regionale ale UE pentru a deveni definitiv. Grupuri de cetățeni din Olanda au cerut organizarea unui referendum pentru a decide dacă Parlamentul trebuie să ratifice CETA, la fel ca în cazul acordului de liber schimb cu Statele Unite (TTIP).

O petiție lansată în octombrie 2015, care a recâștigat interesul olandezilor în ultimele săptămâni, a obținut deja 190.400 de semnături din cele 300.000 necesare pentru organizarea unui referendum. "Vrem să le spunem clar politicienilor că aceste acorduri ar trebui discutate mai deschis și ar trebui radical modificate", a declarat Niesco Dubbelboer, membru al mișcării Meer Democratie (mai multă democrație, în limba olandeză). "Aceste tratate sunt învechite, post-coloniale, favorizează interesele marilor companii și investitorilor", a afirmat el.

Organizația din care face parte s-a aliat cu organizație neguvernamentală ecologistă Milieudefensie și alte ONG. În aprilie, un referendum consultativ de acest tip, convocat de grupuri eurosceptice a respins un acord de asociere intre UE și Ucraina, punându-l pe premierul Mark Rutte într-o situație dificilă în fața celorlalte 27 de țări membre ale UE care ratificaseră deja acordul.

Cele mai citite

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Iohannis, vizită la Piatra Craiului

Preşedintele Klaus Iohannis va vizita, astăzi, Parcul Naţional "Piatra Craiului", cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă