20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSalah Abdeslam s-a radicalizat mai mult în ultimele luni petrecute într-un penitenciar...

Salah Abdeslam s-a radicalizat mai mult în ultimele luni petrecute într-un penitenciar francez

Avocatul Sven Mary susţine că jihadistul belgian Salah Abdeslam s-a radicalizat mai mult în ultimele luni petrecute într-un penitenciar de maximă securitate francez, după ce a fost arestat în martie pentru rolul jucat în atentatele sângeroase din metropola pariziană, soldate cu 130 de morţi şi peste 360 de răniţi, transmite AFP.

 ”Şi-a lăsat barbă, a devenit un adevărat fundamentalist religios, în vreme ce înainte era doar un copil cu papuci Nike”, a declarat avocatul belgian Sven Mary, care l-a reprezentat pentru mai multe luni pe singurul supravieţuitor din comandoul jihadist implicat în atentatele de la Paris.

Salah Abdeslam a renunţat să se arunce în aer în noaptea atentatelor şi a reuşit să se ascundă de autorităţile europene pentru aproape patru luni, timp în care a locuit în mai multe apartamente din suburbia Molenbeek.

Tânărul cu origini marocane a fost capturat de autorităţile belgiene în urma unui raid antiterorist din martie şi transferat o lună mai târziu în custodia autorităţilor franceze.

Sven Mary susţine că condiţiile de detenţie de la închisoarea de maximă securitate din Fleury-Merogis au dus la crearea unui mediu de ”tortură psihologică” continuă pentru Salah Abdeslam. Tocmai această ”tortură psihologică” ar fi contribuit esenţial la radicalizarea suspectului.

Abdeslam este ţinut în detenţie solitară şi este supravegheat non-stop de camere video.

Suspectul este acuzat de procurorii francezi că a oferit suport logistic pentru cei şapte jihadişti, care au decedat în atentatele din Paris.

În iulie, avocaţii jihadistului au încercat fără succes să determine o instanţă franceză să pună capăt monitorizării video non-stop, însă magistraţii au stabilit că ”natura excepţională a actelor de terorism” justifică ”toate precauţiile luate”.

Sven Mary a renunţat luna trecută la apărarea lui Salah Abdeslam, după ce suspectul a refuzat în nenumărate rânduri să răspundă la întrebările anchetatorilor după extrădarea sa în Franţa.

Fratele jihadistului i-a cerut luna trecută să vorbească cu autorităţile franceze şi a recunoscut că acesta s-a radicalizat mai mult în închisoare.

Salah Abdeslam a fost arestat la 18 martie la doar câteva blocuri de locuinţa părinţilor săi, după patru luni în care a reuşit să fugă de autorităţile europene în ciuda unui mandat internaţional emis pe numele său, scrie news.ro.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă