21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSancţiunile? Floare la ureche pentru Gardienii din Iran

Sancţiunile? Floare la ureche pentru Gardienii din Iran

Înaintea semnării acordului nuclear de către cele cinci puteri mondiale cu regimul de la Teheran, companiile occidentale dornice de profit s-au pregătit să revină în afaceri pe piaţa iraniană. Unde le aşteaptă surprize…

Firmele occidentale care pregătesc revenirea în Iran după ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului, vor avea de a face cu o mare concurenţă – cea a Gărzii Revoluţionare (Pasdaran) a regimului iranian care vrea să profite de ocazie pentru a se îmbogăţi şi mai mult. Gardienii Revoluţiei au profitat din plin de sancţiunile internaţionale şi în anii de izolare economică s-au impus ca una din cele mai puternice forţe economice din ţară.

Reuters citează un diplomat occidental potrivit căruia cifra de afaceri a ansamblului entităţilor comerciale legate de CGRI este estimată la 10-12 miliarde pe an. Oficialii regimului iranian refuză dezvăluirea adevăratelor cifre privind partea de piaţă controlată de CGRI. Un oficial iranian declara că CGRI controlează „mari companii din Iran în special din domeniile  turismului, transportului, energiei, construcţiilor, telecomunicaţiilor, Internet” prin intermediul unei reţele de  societăţi opace pe care le controlează.

O sursă familiară cu organizaţia Khatam al-Anbia, o firmă de inginerie şi construcţii aflată în centrul imperiului comercial al Gărzii, estimează că valoarea contractelor acesteia este de circa 50 miliarde dolari, adică 12% din PIB-ul declarat al Iranului. Or, ridicarea sancţiunilor va stimula economia ţării şi va ajuta Gardienii să câştige şi mai mulţi bani. Pentru că, pentru a face afaceri în Iran, societăţile străine au nevoie de un partener iranian şi pentru proiecte de amploare, partenerul în cauză este adesea o întreprindere controlată de CGRI.

O întreprindere controlată de Gardieni înseamnă că este condusă de foşti ofiţeri ai Gardienilor Revoluţiei. Ca atare, firmele occidentale vor avea relaţii cu Gardienii, acuzaţi de Occident de implicare în terorism extern şi violări ale drepturilor omului, acuzaţii respinse de vechii şi actualii comandanţi ai CGRI. Problema este că, în pofida ridicării majorităţii sancţiunilor internaţionale, decisă prin acordul nuclear încheiat la Viena, Gardienii sunt susceptibili să rămână o ţintă a restricţiilor economice specifice, în special pentru SUA.

Afaceri şi politică

Potrivit lui Alireza Nader, analist Rans Corp, Khatam al-Anbia este implicat printre altele în proiecte de construcţii de drumuri, construcţii offshore, conducte de petrol şi de gaz şi sisteme de apă. „Nu spun că ar controla întreaga economie, dar (Gardienii) au o foarte mare prezenţă în toate sectoarele economiei”. Deşi în mod normal o entitate militară, Gardienii au şi o putere politică, diminuată sub preşedintele moderat Hassan Rohani, dar suficientă pentru a securiza un tratament favorabil/preferenţial în ofertele publice. Gardienii mai deţin o participare de 45% în Groupe Bahman, care regrupează mărcile Mazda şi Dell. Şi companiile petroliere occidentale vor avea de a face cu o concurenţă dură în Iran.

Societăţile europene şi americane din domeniul petrolului şi gazului aspiră să intre pe piaţa iraniană după ridicarea sancţiunilor. Se pot aştepta să întâlnească nu numai posibilităţi, dar şi societăţi iraniene capabile să ofere o concurenţă dură. În anii de izolare din cauza sancţiunilor economice  internaţionale, a apărut o nouă serie de capacităţi în industria petrolieră a Iranului care îşi pot asuma proiecte majore cum ar fi construirea de platforme offshore, în trecut gestionate de companii străine. După ridicarea sancţiunilor, estimată pentru începutul anului 2016, aceste societăţi iraniene vor fi bine plasate pentru a face concurenţă firmelor externe pentru contracte de zeci de miliarde de dolari în domeniile serviciilor sau forării.

În unele cazuri, arată Wall Street Journal, Guvernul de la Teheran ar putea probabil să ceară companiilor petroliere străine să lucreze cu aceste noi firme locale. Peste 812 societăţi din Iran sunt afiliate companiei Khatam al-Anbia, care este desemnată de Washington ca entitate participantă la proliferarea armelor de distrugere în masă, arată Reuters, precizând că întreprinderile occidentale trebuie să fie prudente la semnarea contractelor în Iran, pentru că nu vor şti niciodată cine se află cu adevărat în spatele acestor firme locale. Se ştie că firmele legate de CGRI au ştiut să ocolească sancţiunile internaţionale, de exemplu tranzitând mărfuri prin terţe ţări. 

Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (CGRI), creat de Khomeini după revoluţia din 1979 din Iran, este mai mult decât o forţă militară, este un imperiu industrial cu o putere politică ce a cunoscut o creştere exponenţială în ultimul deceniu.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă