15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSancțiunile europene vor fi aplicate și de Albania şi Muntenegru contra Rusiei

Sancțiunile europene vor fi aplicate și de Albania şi Muntenegru contra Rusiei

Sancțiunile economice impuse de Uniunea Europeană vor fi aplicate și de Albania şi Muntenegru contra Rusiei din cauza implicării sale în criza ucraineană, a anunţat miercuri Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Potrivit Mediafax, nici Serbia, care a început în ianuarie negocierile cu Bruxelles şi urmează să primească joi vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, nici Turcia, care negociază încă din 2005 aderarea la UE, şi nici Macedonia, care are statut de candidat oficial, nu sunt menţionate în lista cu ţările care se aliniază la sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei, potrivit unor declaraţii ale lui Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

În schimb, Ucraina va aplica sancţiunile care înăspresc accesul la pieţele de capital pentru principalele bănci din Rusia şi pentru şase întreprinderi ruseşti ce activează în domeniul apărării şi în sectorul petrolier. În plus, Ucraina îngheaţă averile şi impune interdicţii în obţinerea de vize, măsuri care vizează aproximativ 1.400 de persoane şi entităţi ce au legături cu rebelii separatişti din estul Ucrainei sau fac parte din anturajul lui Vladimir Putin.

Aceste sancţiuni vor fi aplicate şi de către Islanda, care la un moment dat deţinea statutul de candidat la aderarea la UE dar a renunţat în 2014 la acest demers.

Norvegia şi Liechtenstein, asociate la Uniunea Europeană prin acorduri de liber-schimb, vor aplica măsurile privind îngheţarea averilor şi interdicţii în obţinerea de vize, dar nu şi dispoziţiile referitoare la încetarea acordării de împrumuturi pe termen scurt, potrivit lui Ashton.

"Uniunea Europeană ia notă de acest angajament şi îl salută", a declarat ea, conform Mediafax.

Pe de altă parte, Albania, Muntenegru, Macedonia, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Ucraina şi Georgia vor aplica sancţiuni contra a aproximativ 15 persoane implicate în conflictul din Transnistria, o regiune din estul Republicii Moldova care şi-a declarat independenţa în 1990 şi care este susţinută indirect de Rusia.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă